Annons

Stockholmare ute och festar – trots coronapandemin: ''Vi tillhör inte någon riskgrupp''

Annons

Många tecken tyder nu på att att allt fler invånare i Stockholm slutar att ta risken för coronaviruset på allvar och återvänder till sina tidigare beteendemönster.


Sveriges strategi för att bekämpa coronaviruset går ut på så kallad frivillighet och personligt ansvar. Men i Stockholm, som fortfarande är hårdast drabbat i landet, finns nu tydliga tecken på att allt fler struntar i rekommendationerna om social distansering.

Bilden bekräftas av polisen på Södermalm, enligt Sveriges Radio.


”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster”, skrev polisen på sin Facebook-sida natten till söndagen.

Även Anna Starbrink, som är hälso- och sjukvårdsregionråd, uppger att allt fler börjar bete sig hänsynslöst.

– Jag får ganska mycket samtal från medarbetare i vården och också anhöriga som säger att folk inte tar tillräcklig hänsyn och att folk tränger sig mycket på stan. Så det finns nog ganska många som vittnar om det, säger hon till SR.

Enligt Aftonbladet var det många stockholmare som var ute och festade på Stureplan under lördagskvällen. Flera av dem hänvisade till att de inte tillhörde någon "riskgrupp".

”Vi tillhör inte någon riskgrupp”, därför går det bra att vara ute, får Aftonbladet som svar när de pratar med några ute på stan.


– Det var mer skillnad för någon vecka sedan, då var det mer tomt överallt. Folk är mer ute nu och det börjar lättas upp. Känslan är att folk tror att det är över, sedan vet jag inte om så är fallet, sade en festprisse till Aftonbladet.

En kvinna ville inte ställa upp på en intervju framför kameran eftersom hon "skämdes lite" över sitt beteende.

Enligt rörelsedata från Telia som Svenska Dagbladet tagit del av är det tiotusentals fler stockholmare som åker in till city än för två veckor sedan.

– Vi är nervösa för att stockholmarna blåser faran över och börjar återvända till normalt liv. Det skulle i så fall få konsekvenser, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef vid Region Stockholm, till SvD.

Vad tycker du om detta?

Annons