Annons

Kommunal sätter ner foten – och slår larm till Stefan Löfven: ''Bemanningen är katastrofal''

Annons

Fackförbundet Kommunal gör uppror mot Stefan Löfven och riksdagen. 

 – Det är fullständigt oacceptabelt – och det går åt fel håll, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Expressen, som nu kräver att regeringen agerar.

Nu går fackförbunden Kommunal ut med en ny rapport som larmar om just bemanningen, enligt Expressen.


En ny rapport från fackförbundet Kommunal visar att fyra av tio arbetsplatsombud upplever att sommarens bemanning varit katastrofal. Detta enligt en undersökning som Kommunal genomförde med över 2000 arbetsplatsombud.

50% av dessa menar att vikarierna som tagits in i vård- och äldreomsorg saknar kunskapen som behövs, eller har brister i svenska språket.


”En rejäl larmsignal”

Utöver språkförbistringarna har var fjärde arbetsgivare svarat att man inte lyckats anställa det antal vikarier man velat ha och nästan lika många uppger att ingen av de vikarier man fått haft utbildning inom vård och omsorg.

 – Detta är en rejäl larmsignal till de som nu förhandlar om Sveriges budget, säger Kommunals ordförande Tobias till Expressen.

Ministern skyller på kommunerna

Från regeringens sida lägger man skulden på kommunerna.

– Min bild är att kommunerna i grunden vet detta men att de under lång tid inte har prioriterat äldreomsorgen. Nu kommer det att behöva förändras när allt fler blir äldre, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Vad tycker du om detta? Står du bakom Kommunals larm till Stefan Löfven?

Annons