Annons

Ny studie: Katter har förmågan att skapa en djup relation till sina ägare

Annons

Katter kan ibland upplevas som mer kyliga och tillbakadragna än hundar, men det stämmer inte helt.

Enligt en ny studie har katter samma förmåga att skapa relation till människor som hundar, rapporterar CNN.

Det är amerikanska forskare som ligger bakom studien där man har gjort observationer på kattungar och följt upp dessa ett år senare.


70 kattungar deltog i studien

I studien deltog allt som allt ett sjuttiotal kattungar som var mellan 3 till 8 månader gamla. Forskarna filmade kattungarna i ett helt nytt och kalt rum där de spenderade två minuter tillsammans med sina ägare. Ägaren gick därefter ut i två minuter för att sedan komma tillbaka i två minuter och sätta sig på det kala golvet.

Under hela tiden filmade forskarna och registrerade huruvida kattungen kom fram till ägaren för att sedan våga undersöka rummet eller om den var ängslig och bara ville vara hos ägaren. Det tredje alternativet var att katten inte alls brydde sig om sin ägare.


Majoriteten visade på en tillgiven och trygg relation

Majoriteten av kattungarna, 65 procent, visade på en både tillgiven och trygg relation genom att dels ha kontakt och även våga upptäcka de nya omgivningarna. Av de kattungar som var osäkra var den största delen ängsliga.

Resultatet kvarstod även vid uppföljningen ett år senare och pekar på att katters dels inte är så självständiga som man kan tro utan även att de är lika tillgivna och har samma behov av sociala band till sina ägare som hundar. 

Ny metod att studera katten med

Forskarna bakom studien menar att de resultat man har fått från kattstudien stämmer överens med resultat från tidigare studier med hundar och deras ägare men också med barn och deras föräldrar.

Det är en ny metod för att studera katter då tidigare experiment som uppvisat andra tendenser istället har byggt på både längre experiment och att okända människor kommit in i rummet och då resulterat i andra slutsatser.


Annons