Annons

Nya förslaget – de vill införa skatt på kött: ''Plastpåseskatten ger inte önskad effekt''

Annons

Inför skatt på kött – för att minska konsumtionen och gynna miljön.

Det är ett av de nya klimatförslag som Liberala ungdomsförbundet har presenterat.

– Det skulle vara en mer effektiv skatt som faktiskt påverkar utsläppen, säger Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari till Expressen.

I Sverige har köttkonsumtionen ökat med 50 procent de senaste 20 åren. Idag ligger konsumtionen på cirka 85 kg per person och år, varav ungefär hälften är importerat, enligt Naturskyddsföreningen.

Detta leder till stora utsläpp av växthusgaser, som riskerar att påskynda den globala uppvärmningen.

En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och största delen av utsläppen kommer från konsumtionen av animaliska livsmedel som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, enligt en forskningsstudie från Sveriges Lantbruksuniversitet.


Omdebatterad fråga

På grund av den ökade köttproduktionen har därför frågan om en beskattning på köttprodukter varit uppe till debatt i Sverige flertalet gånger.

Inte minst inför riksdagsvalet 2018, då frågan splittrade partierna.

Bland annat protesterade Centerpartiet med en motivering att bönderna inte skulle straffas, medan Miljöpartiet förvisso tyckte att svenskar borde äta mindre kött men att en köttskatt skulle bli ”praktiskt lite svårt”.


Vill införa köttskatt

Nu väljer Liberala ungdomsförbundet, Luf, återigen att lyfta frågan om att införa en ”köttskatt” i Sverige.

Detta som en del av ungdomsförbundets nya klimatförslag, något som Luf paketerar som en skatt på metangas. Förhoppningen med en särskild köttskatt skulle kunna minska konsumtionen och den klimatpåverkan som det utgör.

– Rapporten är ganska kontroversiell. Vi går längre än något riksdagsparti gör i nuläget, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, till Expressen.


”Plastpåseskatten ger inte önskad effekt”

Romina Pourmokhtari tror att det skulle ge mer effekt än beskattningen på plastpåsar, som ungdomsförbundet däremot vill ta bort.

– Plastpåseskatten ger inte en önskad effekt, medan en metanskatt skulle leda till att färre äter kött och att det är något man unnar sig då och då. Det skulle vara en mer effektiv skatt som faktiskt påverkar utsläppen. 

Luf har också presenterat klimatförslag som bland annat en höjd dieselskatt samt skatt på flygbränsle.


Vad tycker du om det här? Tror du att en köttskatt skulle kunna vara effektiv för att minska växthusutsläppen?

Lämna gärna en kommentar, och glöm inte att dela vidare!

Annons