Annons

Ikea slopar kött på årets julbord: ''Hälsosamt och hållbart''

Annons

IKEA i Storbritannien skippar köttet på julmenyn och ersätter kalkonen, som är stor i den brittiska julfirandet, med bland annat en vegansk tarte tillsammans med små krydda fruktpajer.

Från och med 4 november kan du äta IKEAs julmeny i om du befinner dig i Storbritannien, en stor nyhet för i år är att den stora möbelföretaget skippar kött på julmenyn. Detta beslut har fattats både för att bidra till ett mer hållbart klimat och även för kundernas hälsas skull.


Istället serveras en laktovegetarisk alternativ för 4,50 pund och en vegansk tarte inklusive efterrätt , tillsammans med glaserade rotgrönsaker som t.ex brysselkål för enbart 3,95 pund. 

I ett uttalande skriver IKEA

"Som en del av vårt åtagande att stödja våra kunder att leva hälsosammare och mer hållbara liv har vi beslutat att lansera vår första "köttfria jul" på våra restauranger.Vi vet att julmiddagar är en viktig del av högsäsongen, och vi vill verkligen uppmuntra våra kunder att prova något nytt i år. Båda våra köttfria rätter är fullpackade med smak, för att visa hur mer hållbara alternativ kan vara lika läckra."


Drygt 20 varuhus i Storbritanninen kommer att bjuda på julbord, utan kött. Här i Sverige kommer dock det traditionella julbordet vara kvar, åtminstone för i år.

– Det är ett fint initiativ och inspirerande att andra marknader vågar att testa nytt, men vi i Sverige har valt att ha köttet kvar på julbordet, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige till Aftonbladet.

Att julbordet i Sverige skulle bli köttfritt i framtiden kan inte Ikea Sverige kommentera i nuläget.

Vad tycker du om detta? Hade du kunnat ha ett julbord helt utan kött?

Annons