Annons

Kravet på regeringen: Stoppa gängvåldet – eller avgå!

Annons

Den senaste tiden har det inträffat händelser som fått många att undra om regeringen helt har tappat kontrollen över kriminaliteten i Sverige. Allt fler har vädjat om skärpta straff och nu höjs röst efter röst för en förändring av det som sker på Sveriges gator. 

Straffrabatt eller ej har varit en het potatis inom den svenska politiken. Moderaterna har varit ett parti som skrikit högt för att höja straffen i Sverige och inte ha allt för snälla straffrabatter för unga kriminella.

Gängkriminaliteten har blivit ett allt större problem i det svenska samhället. För bara några veckor sedan miste en 12-årig flicka livet, efter att han hamnat mitt i skottlinjen i en gängkonflikt.


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, tillsammans med M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell, skrev en debattartikel i ämnet där de efterlyste mer tydlighet och hårdare bestraffning.

Sveriges regering har blivit hårt ansatta från allmänheten, där somliga anklagar dem för slapphet. Och nu menar en debattör i Expressen, Mattias Lindberg, att Morgan Johansson borde avgå – om han inte får ett stopp på gängvåldet.

”Det är märkligt att det endast är i Sverige som forskningen visar att det inte hjälper med hårdare straff. Det var vi, allmänheten, som hade rätt. Nu måste politikerna sluta lyssna på de kriminologer som haft fel och faktiskt göra något åt utvecklingen”, skriver Mattias Lindberg i sin debattartikel i Expressen.

Han lyfter sedan fram att det finns statistik som inte förskönar verkligheten, utan som visar tecken på en väldigt negativ trend.

”De senaste åren har dödsskjutningar legat kring 40 per år enligt polisens statistik. Enligt denna skedde det 242 olagliga sprängningar 2019, och 135 sprängningar 2018, dvs samma år som ledande professorer går ut med avsikten att stoppa försöken att strama upp kriminalpolitiken. Det är många av oss som inte har något minne alls av olagliga sprängningar av butiker och bostäder före 2010-talet”, skriver Mattias innan han avslutar:

”Högsta ansvarig politiker för kriminalpolitiken är Morgan Johansson. Det räcker faktiskt nu, Morgan Johansson, fixa gängvåldet eller avgå!”


Håller du med debattören?

Annons