Annons

Förslaget: Alla banker ska tvingas erbjuda kontanthantering

Annons

Det blir vanligare att banker går ifrån kontanthantering för att sköta allt digitalt.  Bankerna fortsätter att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden.

Men detta är något som röstas ner av flera. Det är därför Riksdagen har lagt fram ett förslag på remiss att alla ska tvingas erbjuda kontanthantering från 2021, rapporterar Aftonbladet.

Idag är det få banker som erbjuder kontanthantering, någonting som inte uppskattas av alla. 

 – Det ställer till problem för alla de kunder som behöver använda kontanter, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till tidningen och fortsätter:

– Det är till exempel personer med kognitiva funktionsvariationer, äldre, personer som inte kan språket och personer som inte får tillgång till betalningssystemet av olika skäl, säger Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå till tidningen.


Förslaget är just nu på remiss,  och enligt Clasgöran Carlsson (S), som motionerat i riksdagen, är det en viktig service. 

– Det är rimligt att jag som privatperson kan räkna med att affären, sjukhuset eller bensinmacken tar emot mina kontanter som betalning när jag vill göra rätt för mig, förklarar Carlsson för Sundsvalls Tidning.

Vad tycker du om detta? Behövs kontanter, eller är det helt onödigt?

Annons