Annons

MP-toppen Isabella Lövin lämnar politiken

Annons

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet, lämnar politiken, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet, säger hon till tidningen.

Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och vice statsminister, lämnar sitt uppdrag.

När Miljöpartiet har hittat en ersättare kommer hon också att avgå som miljö- och klimatminister, berättar hon för DN.

Ett nytt kvinnligt språkrör kan vara på plats tidigast i slutet av januari nästa år, säger Isabella Lövin till DN. Hon kommer att sitta kvar tills dess att ett nytt språkrör tar över.


”Dags för mig att runda av”

– Nu är det dags för mig att bestämma vad jag vill göra de kommande fem åren. Snart går vi in i valrörelsen inför 2022, och mitt möjliga mandat som språkrör löper ut under den kommande mandatperioden, säger Isabella Lövin till DN och fortsätter:

– Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu om jag vill fortsätta att arbeta på toppnivå i politiken eller om jag vill göra någonting annat. Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat.

Till DN säger hon att hon sedan länge tänkt att två år före valet är en bra tidpunkt för att ta beslutet. Till tidningen säger hon att beslutet att lämna inte ska uppfattas som en kritik mot samarbetspartnern Socialdemokraterna.

Löfven: ”Tråkigt och oväntat”

Beskedet är oväntat, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i ett uttalande till TT.

”Jag respekterar naturligtvis Isabella Lövins beslut, även om det är tråkigt och oväntat. Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land”, skriver statsministern och fortsätter:

”Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. Vi fortsätter som samarbetspartners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”.

Kommer du sakna henne? Kommentera gärna!

Annons