Annons

Jimme Åkessons nya utspel mot Greta Thunberg: ''Hela världen skulle kollapsa''

Annons

Jimmie Åkesson har tidigare riktat kritik mot klimataktivisten Greta Thunberg, och under ett tal på Sverigedemokraternas sommarfestival i lördags gjorde han det igen.


Greta Thunberg har hyllats världen över för sin aktivism för ett bättre klimat. 16-åringen började hösten 2018 med en skolstrejk, där hon varje fredag satt utanför riksdagshuset för att fånga politikernas uppmärksamhet. I dag har hennes engagemang spridit sig över hela världen, och många barn och ungdomar följer hennes exempel.

Men någon som inte är ett så stort fan av Greta Thunberg är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Det är en iscensatt pr-kampanj, som medier hakar på, sa Jimmie Åkesson när han gästade Malou efter tio i april.

– Det är allmän känt att det ligger en reklambyrå bakom. Jag har respekt för hennes engagemang, men man ska inte glömma att hon är ett barn.

I maj svarade Greta Thunberg på kritiken.

– Det är inte direkt till honom utan i allmänhet, att det är väldigt ledsamt att folk försöker hitta på saker. Att de är så desperata och känner sig så hotade av den här rörelsen att de bara hittar på saker. Att folk tror så lite om varandra att man aldrig kan göra något för en god sak, utan att det alltid måste vara en dold agenda bakom. Det tycker jag är väldigt sorgligt, sa Greta i TV4.


Jimmie Åkesson om Greta Thunberg: Hela världen skulle kollapsa

När Jimmie Åkesson på lördagen höll tal i samband med Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg valde han på nytt att rikta vass kritik mot Thunberg.

– Man kan så klart väcka medial uppmärksamhet och bli hyllad genom att åka segelbåt till Amerika, men – om man tänker efter – hur i hela friden skulle handeln och världsekonomin överleva en sådan omställning?, säger han enligt Expressen.

– Om vi skulle ersätta alla flygtransporter av människor och varor med segelbåt. De negativa effekterna globalt är oöverskådliga, obeskrivliga. Hela världen skulle kollapsa.

Partiledaren syftar på den resa som Greta Thunberg nyligen påbörjade till USA. Thunberg, som ska medverka vid FN:s klimattoppmöte, valde bort flyget och tog i stället segelbåt eftersom hon vill resa fossilfritt. Resan, som påbörjades den 14 augusti beräknas ta två veckor.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar.

Annons