Annons

Efter Jimmie Åkessons attack – nu svarar Greta Thunberg: ''Det tycker jag är...''

Annons

Jimmie Åkesson kallade Greta Thunbergs klimataktivism ”en iscensatt pr-kampanj”.

Nu svarar 16-åringen på kritiken i TV4:s Nyhetsmorgon.

I dag fredag samlas hundratusentals människor, världen över, för att delta i den andra globala strejken för klimatet. Senast detta gjordes deltog minst 1,8 miljoner människor i över 125 länder.

”1 263 platser i 107 länder. Alla är välkomna, alla behövs”, skriver Greta till sina miljontals följare i sociala medier.

I Stockholm arrangeras klimatdagen i Kungsträdgården där flera artister kommer delta. Detta bara två dagar före EU-valet avgörs i Sverige.

– EU släpper ut cirka tio procent av världens sammanlagda utsläpp, men då har man inte räknat med alla utländskt producerade varor som européer konsumerar. Vi kommer inte ha chans att tackla klimatkrisen om inte EU tar sitt ansvar nu. De kommande fem åren blir helt avgörande för att vi ska ha en framtid, säger 18-åriga Isabelle Axelsson från Fridays For Future som är en av dem som strejkat tillsammans med Greta Thunberg utanför riksdagen sedan i höstas, i ett pressmeddelande.

Molly och Danny på samma scen – för klimatstrejken

Planen är att samlas vid Humlegården klockan 11, för att därefter marschera tillsammans till Kungsträdgården. Där väntar klockan 13 ett två timmar långt program på scenen, med framträdanden av bland andra Molly Sandén, Jireel och Danny Saucedo. Och inte minst: Greta Thunberg.

Inför detta gav den svenska klimataktivisten Greta Thunberg en intervju med TV4:s reporter Maria Forsblom i Nyhetsmorgon.


– Jag hoppas bara att det kommer mycket folk, att det sprider sig och att folk blir mer medvetna om vad som försiggår. Helt enkelt att det får uppmärksamhet, och att folk får upp ögonen för klimatkrisen, säger Greta Thunberg i Nyhetsmorgon.

Greta får också frågan om hon tror att arrangemanget i Kungsträdgården kan påverka valresultatet i det kommande EU-valet.

– Det tror jag inte, men det är möjligt. Det krävs ju mer än att några barn går i strejk. Folk är inte medvetna om de stora konsekvenserna av klimatkrisen. Så länge de inte är det, och så länge inte media behandlar klimatkrisen som en kris kommer folk inte rösta för klimatet. Även om man skulle göra det så finns inte politiken i dag för att vi ska vara i linje med Parisavtalet, säger Greta och poängterar att hon trots allt tycker det är viktigt att gå och rösta.


Greta Thunberg om Åkessons attack.

Greta Thunberg får även frågan om vad hon vill säga till Jimmie Åkesson efter hans ord om att hon endast är en iscensatt PR-kampanj varpå hon svarar:


– Jag har ingenting att säga just till honom, men jag tycker i allmänhet att det är väldigt ledsamt att folk försöker hitta på saker, att de är så desperata och känner sig hotade av den här rörelsen att de bara hittar på någonting.

Hon fortsätter:  

– Att folk tror så lite om varandra, att man aldrig kan göra någonting för en god sak utan alltid måste ha en dold agenda bakom, det tycker jag är väldigt sorgligt.

Vad tycker du om 16-åringens svar?

Annons