Annons

Folkhälsomyndigheten vill se krav på negativt test för inresa till Sverige

Annons

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför krav på negativt coronatest för utländska medborgare som reser in i landet. Det framgår av en begäran till regeringen.

I Sverige har pandemin också varit ett forum för diskussion gällande landets restriktioner och många har genomgående tyckt att Sverige varit för lättsamma med sina regler och rekommendationer.

Något som varit en återkommande åsikt i Sverige är att man borde stänga gränsen – eller i alla fall göra det svårare att resa in. Och nu kommer Folkhälsomyndigheten med ett krav mot regeringen som vittnar om att de inser allvaret med att inte kunna kontroller vilka som reser in eller ej.


”Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser FHM att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats”, skriver Folkhälsomyndigeten i ett pressmeddelande.

Kravet från den svenska myndigheten är ganska omfattande.

Sammanfattningsvis innebär kravet från FHM följande:

 - För att utländska medborgare ska få resa in i Sverige begär FHM att krav införs på uppvisande av negativt test som är max 48 timmar gammalt.

 - Inte heller svenska medborgare kommer helt undan. De som inte har testat sig före avresan ska göra det samma dag som de återvänder till Sverige.

 - Lägg därtill att FHM rekommenderar att alla resenärer ska stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar samt testa sig den femte dagen, även om test gjorts 48 timmar före inresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten.

 - Utöver dessa strikta rekommendationer uppmanas även resenärernas hushållskontakter att stanna hemma.

 - Inte heller arbetspendlar undantas helt från detta, även om de har andra rekommendationer för dem. De ska testa sig regelbundet, minst en gång i veckan, och detta förväntas även hushållskontakterna att göra.


Vad tycker du om detta?

Annons