Annons

Anders Tegnells besked – då är det okej att träffa barnbarnen

Annons

Äldre människor kan träffa sina barnbarn ute i trädgården – men ska fortfarande inte krama om dem.

Det beskedet gav statsepidemiolog Anders Tegnell på fredagen.

– Vi hör tyvärr historier om folk som låser in sig och inte går ut överhuvud taget. Det behövs inte, säger Tegnell till Aftonbladet.

I flera månader har Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring personer i riskgrupper inklusive de i åldrarna 70-plus gällt. Nu förtydligar statsepidemiolog Anders Tegnell vad som gäller för de seniorer som vill träffa sina barnbarn, skriver Aftonbladet.


Tegnell poängterar att det är fortsatt viktigt att hålla distansen – men förtydligar samtidigt att äldre nu kan träffa sina barnbarn ute i trädgården.

– Vi hör så mycket om äldre som inte mår bra av isolering. Alla goda exempel där man kan ha kontakter är bra. Även om man inte kan krama barnbarn kan man träffa dem ute i trädgården, säger han till Aftonbladet.


Så sent som i slutet på april fick Tegnell en liknande fråga på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens om coronaläget i landet.

– Jag tror att vi kommer att ta ganska lång tid innan vi känner att vi kan släppa på skyddet som våra äldre behöver ha. De kommer fortsatt att vara en utsatt grupp, säkert ett antal månader framåt, sade han då.

Och för en vecka sedan sade Tegnell att det är okej att träffa barnbarnen utomhus, men poängterade hur viktigt det är att hålla avstånd.

– Ja, utomhus med ordentliga avstånd. För det måste man tänka på. Som äldre kan man vara ute och röra på sig och håller man bara avstånd kan man ha någon form av utbyte, sade han då till SVT.

Coronapandemin är långt ifrån över för Sverige, men enligt statsepidemiologen går kurvan nu i alla fall åt ”rätt håll”.

– Vi hoppas att det här håller i sig. Det är en minskning på nästan 20 procent sedan förra fredagen, och minskning på nästan 30 procent sedan vecka 17, säger Anders Tegnell på fredagen till Aftonbladet.

I skrivande stund har 3 679 personer avlidit till följd av covid-19 i Sverige.

Annons