Annons

MP-toppen Isabella Lövins miljonregn – kan tjäna storbelopp utan att behöva jobba på ett år

Annons

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar politiken.

Men hon behöver inte gå lottlös därifrån. Enligt Expressen kan Lövin dra in miljonbelopp – utan att behöva arbeta på ett år.

Miljöpartiets språkrör och statsråd Isabella Lövin – som på onsdagen meddelade att hon tänker avgå – kan behålla sin ministerlön i maximalt ett år när hon lämnar regeringen.

Totalt kan Lövin kvittera ut 139 000 kronor i månaden, totalt 1 668 000 kronor under ett år, skriver Expressen och berättar att Isabella Lövins ersättning dock sänks om hon får sidoinkomster under det år som avgångsersättningen betalas ut.

”Det räknas av krona för krona”, förklarar Ove Nilsson, ordförande i statsrådsarvodesnämnden, för tidningen.

I en intervju med Dagens Nyheter berättade Lövin att hon lämnar så fort som en ersättare har hittats inom partiet.

– Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken, sade hon till DN.


Det fräcka kryphålet

Men Isabella Lövin kan, om hon vill, utnyttja ett kryphål i reglementet som gör att det inte blir något avbräck i statsrådspensionen, som den enkelt kan beskrivas. Om MP-toppen startar bolag kan hon styra avgångsersättningen dit. Då görs inga avdrag på de 139 000 kronor per månad som Isabella Lövin har möjlighet att casha ut.

” Ja, det är riktigt”, säger Ove Nilsson till Expressen.

Annons