Annons

Forskare: Hundägare lever längre

Annons

Nya studier visar att äga en hund minskar risken för tidig död, oavsett dödsorsak. En svensk studie bekräftar liknande fördelar för personer som tidigare fått en stroke eller en hjärtattack.

– Att vara hundägare är förknippat med 24 procents lägre risk för för tidigt död, oavsett dödsorsak, säger Caroline Kramer, huvudförfattarna till en ny systematisk översyn av nästan 70 år global forskning.

Granskingen visar att äga en hund faktiskt minskar risken för tidig död, oavsett dödsorsak. Analysen av vilka fördelar det har för hälsan har gjorts på nästan fyra miljoner människor i USA, Kanada, Skandinavien, Nya Zeeland och Storbritannien.

– Att vara hundägare är förknippat med 24 procent lägre risk för tidig död, oavsett dödsorsak, säger Caroline Kramer, en av författarna till studien, till CNN.

Metaanalysen av studien visade även ännu fler fördelar för människor som tidigare fått en hjärtattack eller en stroke.

– De personerna hade 31 procent lägre risk för att dö i en hjärt- och kärlsjukdom, säger hon.

Ny svensk studie bekräftar

En separat studie som analyserat mer än 336 000 svenska män och kvinnor, som också publicerades på tisdagen fann liknande fördelar för personer som tidigare fått en stroke eller en hjärtattack. Fördelarna var flest för de hundägare som också bor ensamma.

Hjärtattacker och stroke är de ledande dödsorsakerna globalt, enligt Världshälsoorganisationen.

– Vi vet att ensamhet och social utanförskap är höga riskfaktorer för tidig död och vår hypotes är att ett husdjurs sällskap kan minska det. Dessutom måste ensamma ägare gå alla promenader själva och vi vet att fysisk aktivitet är en viktigt rehabilitation efter en hjärt- och kärlsjukdom, säger Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Kardiologer rekommenderar hund till patienter

Båda studierna är observationsstudier, vilket innebar att forskare inte kan bevisa att hundägande var den direkta orsaken till den ökade livslängden eller de bättre hälsoutfallen efter hjärtattack och stroke; bara en randomiserad klinisk prövning kunde svara på dessa frågor.

– Är det själva hunden eller beteendet som kommer med den? Är det för att vi motionerar eller är det för att det finns en skillnad mellan personer som väljer att skaffa hund och människor som avstår? Är de hälsosammare eller rikare? De sakerna vet vi inte, säger Martha Gualti, chefredaktör för Cardiosmart.org, till CNN.

Faktum är att ett antal kardiologer tror på fördelarna med hundägande så mycket att de faktiskt skulle kunna skriva ut ett recept på att skaffa hund till sina patienter, om de tror att de skulle kunna ta hand om dem, skriver kanalen.


Vad härligt att det äntligen är bevisat att hundar får oss att leva längre!

Tryck nu på DELA-knappen så att dina hundälskande vänner också ser detta!

Annons