Annons

Här är skolan som slutar servera kött – satsar på helvegetarisk mat: ''Ett ställningstagande''

Annons

Klara Teoretiska gymnasium i Göteborg går över till helt vegetariska luncher, skriver GöteborgDirekt. Efter att ha testat en vegetarisk dag i veckan, och senare två, beslutar skolan nu att helt slopa köttet.

Skolans rektor Jennie Arpjord anger bland annat klimathotet som en anledning till omställningen. Hon säger också att det är ett sätt för skolan att ta ställning i köttdebatten.

– Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger hon till tidningen.

Skolan har en speciell profil, där undervisningen är inriktad på mänskliga rättigheter och global hållbar utveckling. Det har gjort att idén om helvegetarisk kost kom upp, och rektorn Jennie Arpjord ser positivt på att deras profil även ska gälla skolmaten.

– Dels handlar det om det miljömässiga. Nu kan vi servera fler närproducerade och ekologiska produkter, samtidigt som det är ett ställningstagande i köttdebatten, säger rektorn Jennie Arpjord till Göteborgdirekt.


Initiativet har fått blandade reaktioner från eleverna. 

– Det är blandat från eleverna. Vissa är jättestolta och glada medan andra är mer tveksamma och tycker att det är dåligt. Men vi ser en god trend. Flera som var tveksamma i början är mer positiva efter att de fått smaka maten.

Även vissa av föräldrarna är bekymrade över att deras barn kommer att vara utan köttet. 

– Deras argument är precis som hos vissa elever, att man är orolig över näringsintaget. Den här kosten är näringsberäknad precis som all skolmat och följer de riktlinjer som finns från livsmedelsverket. Men för att få i sin räta mängd näring och känna mättnad måste man stoppa maten i munnen också. Att våga prova är vår största utmaning, säger hon till Göteborgdirekt.

Att ha helvegetariskt är ett medvetet val, och man väljer att inte bara erbjuda vegetariskt som ett alternativ. 

– Utifrån min erfarenhet är elever i den här åldern ganska konservativa vanemänniskor. Skulle vi ha att man skulle få välja skulle många ta standardalternativet med kött av ren vana. Många gånger är det i princip samma rätt. Basen är den samma, men proteinet är ett annat. Det är i mångt och mycket samma smaker som innan även om vi provar helt nya rätter också.

Skolan är den första i Göteborg, men i Stockholm finns det fler skolor som har gått över till att bara erbjuda vegetarisk mat. 

Tycker du att det borde vara upp till var och en att välja? Kommentera gärna!

Annons