Annons

Dan Eliasson har fått hundratusentals kronor för oanvända semesterdagar – väntar nu på nytt toppjobb

Annons

När Dan Eliasson får sin slutlön för tjänsten som generaldirektör på MSB, Myndigheten för säkerheten och beredskap, väntas cirka 300 000 kronor betalas ut för 36 oanvända semesterdagar.

Dan Eliasson och MSB möttes av en kritikstorm när det avslöjades att Eliasson rest på semester till Las Palmas över jul och nyår, trots myndigheternas avrådan till svenskarna. 

– Vi för samtal, säger Dan Eliasson till Expressen.

Dan Eliasson och MSB möttes av en kritikstorm när det avslöjades att Eliasson rest på semester till Las Palmas över jul och nyår, trots myndigheternas avrådan till svenskarna.

Fick lämna jobbet på MSB

Kort efter avslöjandet meddelades det att Eliasson lämnar jobbet som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT då.


Enligt Expressen, som räknat ihop all semesterersättning som Eliasson fått från sina avslutade topposter på myndigheter kommer han då ha fått sammanlagt cirka 900 000 kronor. När han slutade på Migrationsverket fick han 148 340 kronor för 29 semesterdagar.

Efter att han avgått från sin tjänst på Försäkringskassan väntade drygt 265 000 extra för oanvänd semester i slutlönen.

Hos Polisen hade han 188 timmar att ta ut innan han slutade. För det ersattes han med drygt 185 000 kronor.

Nu för Dan Eliasson samtal med regeringen för att se var han kommer att placeras härnäst. Efter att han avgått i sviterna av skandalerna med hans resor till Kanarieöarna placerades han på justitiedepartementet. Där har han kvar sin tidigare lön på 162 500 kronor i månaden.

Dan Eliasson ledde sedan Försäkringskassan från 2011 fram till 2014. På ett år sjönk de anställdas förtroende för generaldirektören från 68 till 26 procent.

2018 tvingades han även bort som rikspolischef och förordnades till generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB).

Vad tycker du om detta? Uttryck gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook.

Annons