Annons

Kommunen tar bort nattpersonal på äldreboende - för att spara pengar

Annons

Äldreboendet Hagbacksgården i Borlänge förlorar sin nattpersonal.

Detta för att kommunen behöver spara pengar.

– Det här handlar om våra gamla, det är deras trygghet, säger Anita Williams Korsgren, nattpersonal, till P4.


På Hagbacksgården i Borlänge finns upp mot 44 lägenheter varav 17 av dem är beroende av nattliga besök av hemtjänst.

Kommunen sparar 3 miljoner

Kommunen har beslutat att nattpersonalen tas bort och ersättas med en ambulerande nattpatrull som rycks ut när de äldre behöver hjälp. Med denna ändring kommer kommunen att sparar ungefär 3 miljoner kronor, enligt P4.

– Det här handlar om våra gamla, det är deras trygghet. Nog sjutton ska man en trygghet i sista skedet i livet, säger Anita Williams Korsgren, som jobbat natt i 30 år på äldreboendet, till P4 Dalarna.

Nattpatrullen har i nuläget 25-30 planerade besök varje natt. I och med den här ändringen kommer besöken att kunna dubblas, det menar Peter Jaro, anställd i nattpatrullen.

 – Nu blir det upp mot en 20 till, vi hinner inte med riktigt. Vi får ju skriva avvikelser på att vi inte hunnit hem till dem, att de inte har fått den hjälpen de har beslut på. På Hagbacksgården bor dementa, om de går ut så har vi kanske inte möjlighet att försöka förmå de att stanna inomhus, även om det är mitt i vintern, för vi kan vara långt borta, säger Peter Jaro som jobbar i nattpatrullen, till P4.

Enligt kommunen drar de ner på nattpersonalen på Hagbacken eftersom de menar att det inte finns lika mycket att göra som förut.

Kommunen får inte spara in mer pengar på vår äldreomsorg och vård i det här landet. Det är människor det handlar om. Sprid gärna detta vidare om du håller med!

Annons