Annons

Skolpersonal tog matrester som annars skulle slängas – får sparken

Annons

Skolpersonal på en skola i Stockholm ertappades med att ta matrester från skolbespisningen. Nu får de sparken av kommunen, trots att de menar att maten ändå skulle slängas då det var utgånget datum. 

– Det har ingen reell betydelse. Överbliven mat såsom smör, ost, bröd och pålägg ska frysas för att kunna användas senare i verksamheten, säger Happy Hilmarsdottir till Aftonbladet.

På en skola i Stockholm satte arbetsgivaren upp övervakningskameror i kök och kylrum för att se om personalen tog mat. I materialet såg man hur personal tog med sig rester, såsom sallad, frukt och yoghurt.

Aftonbladet skriver att sex personer blev avstängda från arbetet, där tre av dem var kvinnor som varit anställda i flera år. Två av dessa har nu avskedats, medan den tredje väntar på besked.


En av kvinnorna som avskedats hade arbetat på skolan i 16 år.

 – Att de gör så här, utan varning, utan någonting, efter 16 år. Det gör ont, säger hon till Aftonbladet.

Stockholms stad överväger nu att polisanmäla personalen, då de hävdar att de gjort sig skyldiga till ekonomisk oegentlighet och stöld. Man påstår i utredningen att kvinnorna har tagit mat som hade kunnat användas i verksamheten.

Detta är dock något som kvinnorna menar inte stämmer. Enligt dem hade all mat passerat bäst före datum, och att frukten som de tog annars skulle ha legat och ruttnat över jullovet.

Magnus Jönsson, juridiskt ombud för de två kvinnorna, menar att arbetsgivarens beteende är ”vidrigt”.

 – De visste om att ”alla” tog hem gammal mat men valde trots det att sätta upp kameror i stället för att ta en diskussion om det, säger han till Aftonbladet.

Enligt tidningen har fackförbundet Kommunat kritiserat arbetsgivaren för att ha haft kameraövervakning av de anställda, och menar att det kan vara olagligt då man inte informerat om detta.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Annons