Annons

Kraftig ökning av smugglade valpar - när fler vill ha hund under pandemin: ''Utan mat och vatten''

Annons

Allt fler vill köpa hund och enligt Tullverket så hittar de allt fler insmugglade hundvalpar vid gränserna. Många av dem kommer in via skånska hamnar och Öresundsbron där de, enligt Tullen, avvisas bara för att ta sig in i landet på annat sätt i stället och hamna på försäljningssajter.

Då vi är många som mest bara går hemma, arbetar hemifrån och spenderar sin absolut största del av sin vakna tid i hemmet just nu, har det fått många att gå i tankarna att skaffa en hundvalp.

Det är även många just nu som lever ensamma som säkert känner att en liten fyrbent vän skulle sitta helt perfekt.


Men tyvärr får detta tragiska konsekvenser. Bilder från tullverket visar nu den tragiska sanningen bakom många av valpannonserna.

Det är nämligen så att smugglingen av hundar bara växer just nu i Sverige.

– Problemet som vi har i dag är att antalet hundar som försöks föras in i landet och som förs in i landet har ökat väsentligt mycket den senaste tiden, upplever vi. Tittar man på motsvarande period förra året hade vi färre ärenden än motsvarande period i år, säger Håkan Hansson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket, till Expressen.


Hundarna kan komma från Polen, Rumänien och Ungern.

– Bilarna kan försöka smuggla in allt från en hund eller tjugo hundar och valpar. Vårt uppdrag i detta är att kontrollera att hundarna har giltiga chip och vaccinationer, säger Håkan Hansson.

Tullverket rapporterar att de ibland har mötts av 20 hundar, som sitter i sin egna avföring i små burar, på väg till Sverige.

– Ofta transporteras de i väldigt små burar utan mat och vatten. Det är grymt och helt sjukt hur det kan vara så. Tyvärr är det väldigt organiserat.

Han vill därför slå ett extra slag för att vara försiktiga och tänka till kring hundköpen och detta gäller alla.

– Ofta transporteras de i väldigt små burar utan mat och vatten. Det är grymt och helt sjukt hur det kan vara så. Tyvärr är det väldigt organiserat.

– Köper man en valp ska man kräva att få se tiken, mamman till valpen. Det är det minsta. Man ska också kontrollera så att de är veterinärbesiktigade. Den här branschen är så stor så det finns veterinärer som kan intyga och besikta hundar falskt. Men det kan man också kontrollera, säger Håkan Hansson, till Expressen.

Så fruktansvärt! Det är verkligen viktigt att tänka efter noga och planera om en ska skaffa hund. Det är ett stort beslut och hundar lever i cirka 15 år, så detta är verkligen viktigt att tänka på!

Annons