Annons

Löfven bjuder in alla partier för att stoppa gängvåldet – men Sverigedemokraterna stängs ute

Annons

Riksdagen och partierna vill tala om lösningar för att stoppa gängkriminaliteten som pågår i Sverige.

På söndagen meddelade inrikesministern Mikael Damberg (S) att man bjuder in partierna till samtal.

Men Sverigedemokraterna får inte vara med.

Det är nog ingen som har missat att den rådande gängkriminaliteten bara ökar och skördar liv i Sverige. Det är ett akut problem som bör tas om hand snarast.

Nyligen föll en småbarnsmamma och en 18-årig tjej offer för dessa hemska brott.


Alla bjöds utom SD

I SVT:s Agenda på söndagen bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in partier till att försöka lösa gängkriminaliteten, att samtala om problemet. Alla partier bjöds in förutom Sverigedemokraterna.

– De har en annan värdegrund. Deras förklaringsmodell är för grund. Det här är komplexa frågor, säger Mikael Damberg till SVT.

Ulf Kristersson uttryckte ingenting om uteslutningen på plats, men senare valde han att skriva några rader om det på Facebook.

Idag höll jag mitt sensommartal i Strängnäs och uppmanade regeringen att ställa upp bakom tio konkreta och omedelbara...

Posted by Ulf Kristersson on Sunday, September 1, 2019

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ”nationell samling”. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver han i Facebookinlägget.

SD:s kritik: ”dagisspel”

När nyheten nådde Sverigedemokraterna gick SD:s rättspolitiska talesperson Adam Marttinen direkt ut med hård kritik mot regeringen och deras beslut.

– Det är en katastrof. Man borde kunna samlas för att se vilka lösningar det finns stöd för, men istället använder sig regeringen av ett dagisspel, säger han till SVT.


”Moderaterna borde nobba inviten”

På SVT:s fråga om vad Sverigedemokraterna är villiga att göra för att stoppa den rådande gängkriminaliteten svarade Marttinen så här: 

– Jag såg Ulf Kristerssons punktlista idag, den innehåller många av våra förslag. Som anonyma vittnen och fler övervakningskameror. Jag är glad över att Moderaterna tror på våra förslag, men jag är inte lika hoppfull på en rödgrön regering med liberala stödpartier. Jag tycker att Moderaterna borde nobba inviten som en markering, säger Adam Marttinen.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar.

Annons