Annons

Förslaget: Inför skatt på hämtmat och plastmuggar – så mycket dyrare blir det

Annons

Mat och dryck för avhämtning kan bli dyrare.

En utredning föreslår en ny skatt på vissa engångsförpackningar som innehåller plast.

Aftonbladet rapporterar om att man nu utreder möjligheten att införa en skatt på olika engångsförpackningar som innehåller plast. Detta innefattar exempelvis restauranger och kaféer som säljer mat och dryck för avhämtning, samt livsmedelsföretag som säljer färdigpackad mat.

Förslaget innebär att skatt betalas med upp till fem kronor per mugg och med sju kronor per livsmedelsbehållare. Skatten föreslås vara införd från första november 2021. Den ska betalas av tillverkarna eller de som importerar förpackningarna.


Regeringen tillsatte utredningen förra hösten. Tanken var att få fram förslag som minskar användandet av engångsartiklar och därmed dess miljöpåverkan, bland annat nedskräpning.

Från 2021 införs ett förbud i EU mot vissa engångsartiklar i plast. Nu vill man införa en skatt för att minska användandet av engångsartiklar som inte påverkas av EU:s förbud.

Om plastinnehållet är lågt, mindre än tio respektive en procent, ska skatten minskas.

För en genomsnittlig konsument bedöms kostnaderna öka med 300-900 kronor per år.


Minskar förbrukningen

Utredningen beräknar att skatten i ett inledande skede kan minska förbrukningen av muggar och livsmedelsbehållare med 25 procent. Förslaget väntas också inledningsvis öka statens skatteinkomster med 3,8 miljarder kronor per år.

Vad tycker du om förslaget? Bör vi ha skatt på matlådor och muggar eller inte? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Annons