Annons

Skolverkets förslag: Ta bort Sveriges nationalsång från kursplanen i musik

Annons

I december lämnar Skolverket in sitt förslag till ny kursplan i grundskolan till regeringen. Nationalsången och psalmer har därmed strukits ur musikundervisningen för lågstadieelever.

– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel, säger Hans Albin Larsson, tidigare överdirektör för Skolinspektionen, till Lärarnas Tidning.


Skolverket kommer i december lämna in det nya förslaget på kursplan för grundskolan till Regeringen.

Tidigare har det rapporterats om att Skolverket backar på det kritiserade förslaget att stryka antiken ur historiekursplanen.

Men Skolverkets nya reviderade förslag till kurs- och ämnesplaner i grundskolan och sameskolan har fortsatt att väcka debatt.

Myndigheten föreslår att den svenska nationalsången tillsammans med psalmer ska strykas ur musikundervisningen för lågstadieelever.

Tidigare överdirektör kritisk

Det är Hans Albin Larsson, Skolinspektionens tidigare överdirektör, professor emeritus i historia och utbildningsvetenskap vid Jönköpings universitet, och före detta ordförande i Historielärarnas förening, som uttalar sig i Lärarnas tidning.

– Jag tror att de har haft ett gott uppsåt men det har ändå blivit helt fel. Skolverket borde ha begripit att förslaget skulle bli kontroversiellt.

– Det handlar om att ha en sorts grundläggande allmänbildning, säger han.

Samtidigt menar han att nationalsången är grundläggande allmänbildning.

– Varför eleverna inte ska lära sig nationalsången i skolan förstår jag inte. Ingen tror väl sig vara förmer än någon annan för att man behärskar den svenska nationalsången, säger Hans Albin Larsson till Lärarnas tidning.

Skolverkets svar

Skolverket svarar på sin hemsida på vad de menar är ”felaktiga påståenden om våra förslag”.

Myndigheten skriver i en kommentar att det är formuleringen i kursplanen som kommer ändras och inte att nationalsången stryks.

”Det ger läraren ett större utrymme att anpassa musikval till musikaliska traditioner vid olika högtider. Landets musiklärare vet att nationalsången och de vanligaste psalmerna ryms inom ”musikaliska traditioner vid olika högtider”, skriver Skolverket i en kommentar.

Så här ser förslaget till ändring i kursplanen för musik i lågstadiet ut:

Nuvarande kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland nationalsången och några av de vanligaste psalmerna, samt inblickar i svensk och nordisk barnvisetradition.”

Ny kursplan:

”Musik som knyter an till elevens vardagliga sammanhang och musikaliska traditioner vid olika högtider.”

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook!

Annons