Annons

Regeringens besked: Höjer pensionen – så mycket mer blir det i månaden

Annons

15,2 procent av svenska pensionärer riskerar fattigdom, enligt statistik från EU:s organ Eurostat för 2019, vilket motsvarar över 300 000 människor. För Sverige går fattigdomsgränsen vid 12 550 kronor i månaden, vilket motsvarar lägre än 60 procent av medianinkomsten i respektive land.

Många röster har höjts för att höja pensionen, och under den föregående veckan kom regeringen med ett besked om att just pensionen faktiskt ska höjas.


”Mer pengar på kontot för Sveriges pensionärer är en de viktigaste prioriteringarna för regeringen. Alla som har varit med och byggt vårt land under ett helt arbetsliv har rätt till en trygg ålderdom. Det handlar om rättvisa”, skriver finansministern Magdalena Andersson i ett uttalande på Facebook.

Hon menar vidare att regeringen under Stefan Löfvens ledning har slitit hårt för att förbättra villkoren för Sveriges pensionärer.

”Sedan Stefan Löfven blev statsminister har den socialdemokratisk ledda regeringen regelbundet förbättrat ekonomin för Sveriges pensionärer. Vi har höjt garantipensionen, höjt bostadstillägget, och steg för steg jobbat för att avskaffa Moderaternas orättvisa skatteklyfta mellan pensionärer och löntagare”, skriver Andersson på Facebook.

Tillägget på pensionen kommer att träda i kraft under hösten 2021, och blir ett välkommet klirr i kassan för Sveriges pensionärer.

”I höst stärker vi ekonomin för pensionärer igen. I september börjar det nya pensionstillägget betalas ut. Den som har jobbat ett långt yrkesliv men ändå har låg pension kan se fram emot upp till 600 kronor mer i månaden. Det kommer att ge mer i plånboken för över hälften av landets pensionärer och innebär att ännu ett socialdemokratiskt vallöfte blir verklighet.”


Magdalena Andersson skriver dock att regeringen inte är nöjda förrän de har förbättrat villkoren ytterligare, och fler insatser är att vänta.

”Men vi socialdemokrater ska fortsätta jobba för att höja pensionerna ytterligare. Vi kommer inte ge oss förrän pensionen ligger på minst 70 procent av slutlönen för alla. I ett starkt samhälle ska du inte bli fattig när du blir gammal”, skriver Magdalena Andersson på Facebook.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna din åsikt om det svenska pensionssytemet i kommentarsfältet på Facebook.

Annons