Annons

Tegnells dystra besked: Coronapandemin inte över i år – så länge befaras den fortsätta

Annons

När kan coronapandemin vara över?

Frågan ställs just nu av en hel värld – och här kommer statsepidemiolog Anders Tegnell med dystra besked.

– Det blir definitivt inte i år, säger han till Dagens Nyheter.

Sedan den 11 mars i år benämns det pågående coronautbrottet som en pandemi av Världshälsoorganisationen, WHO, med vilket menas en smittsam sjukdom som sprids globalt. En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit runt om i världen.

I en intervju med Dagens Nyheter säger statsepidemiolog Anders Tegnell att frågan inte är när pandemin är över, utan när WHO bedömer att det internationella nödläget är över.

– Det handlar inte om x antal fall, utan de gör en samlad bedömning, säger han till DN.


Tegnell: ”Om det blir en lugn sommar nästa år…”

Pandemin har nu pågått i stort sett hela år 2020 – och förmodligen så kommer den att fortgå under en tid framöver i världen. Detta spår nu statsepidemiolog Anders Tegnell, som i en intervju med DN uttalar sig om läget i världen – och när coronapandemin kan tänkas vara över.

Han tror att vi får sikta in oss på om tidigast ett år.

– Det blir definitivt inte i år. Om det blir en lugn sommar nästa år och man kommer in i hösten utan några större utbrott så kanske WHO känner sig så säkra att de kan släppa på det här, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.


Johan Giesecke tror vi bara är i början på pandemin

Även Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke är inne på samma linje. Han förklarar att han misstänker att WHO kommer att låta det internationella nödläget ligga kvar under ett bra tag framöver.

– Det dröjer länge, år tror jag. Jag kan inte säga hur många, men det är ingen idé att räkna i månader. Vi är bara i början på pandemin, säger Giesecke till DN.

Vad tänker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Annons