Annons

Så får du tulpanerna att leva längre - enkla knepen alla borde känna till

Annons

Är du trött på att köpa nya tulpaner varje vecka för att dina dör på direkten? Då finns det några enkla knep du kan använda dig av, som får dina blommor att hålla sig levande längre.

Tulpansäsongen i Sverige är från januari till april, så jag tänkte därför dela några smidiga tips som kan få buketten att hålla betydligt längre. Läs vidare här nedan.


1. Frys ner blommorna

Om det är tillräckligt kallt där du bor kan du frysa ner blommorna. Du kan läsa om knepet här.

2. Stå svalt

Ett naturligt misstag är att anta att tulpanerna vill ha solljus och värme, och placera dem i ett fönster. Tyvärr åldras blomman i förtid av direkt solljus – precis som vår hud. 

3. Grannen

Du bör inte heller ha dem i närheten av frukt, eftersom frukten utsöndrar dessvärre en gas – etylengas – som är rena giftet för tulpanerna och förkortar livslängden avsevärt.

4. Nya snitt

Att ge stjälkarna nya snitt är A och O när det kommer till blombuketter. De nya snitten gör att stjälkarna lättare tar upp såväl syre som näring från vattnet, vilket i sin tur gör att blommorna klarar sig längre. Snitta om stjälkarna varannan dag.

Detta gör du bäst med ett vasst föremål, som en vass kniv - till skillnad mot en kökssax. Saxen pressar nämligen sönder vattenkärlen i stjälken, vilket gör att blomman sämre tar upp vattnet och vissnar fortare.


5. Förpackningen

Ett tips som Expressen delar med sig av är att först behålla förpackningen kring tulpanerna i någon timmar, innan du bort förpackningen och arrangerar blommorna i en vas med nytt vatten. Detta hjälper nämligen blommorna att hålla spänst i stjälkarna. Ta bort förpackningen och arrangera blommorna i en vas rejält fylld med kallt vatten.

6. Vattnet

Utan vatten lever ingen blomma någon längre stund. Ett misstag många begår är att hälla upp friskt vatten när blommorna är nyinköpta och sedan låta dem stå där, dag ut och dag in, medan vattnet blir allt grumligare. Byt ut till kallt vatten varje dag, gärna med isbitar.

7. Potatismjöl 

Ett annat traditionellt husmorsknep är att lägga lite potatismjöl i vattnet, det ger tulpanerna stärkelse och gör att de står bättre.

8. Kylskåpet

Tulpaner gillar kyla. Sajten Apartment therapy testade olika knep som sägs göra så att blommor håller längre och de kom fram till att ha blommorna i kylen, var det som fungerade bäst.

Känn dig fri att trycka på dela-knappen för att sprida tipsen vidare till dina vänner.

Annons