Annons

Så påverkas barnen av berusade vuxna under julen

Annons

Julen är framför allt barnens högtid – och det ska inte en förälder som har svårt att hantera alkohol få förstöra. 

Kerstin Larsson jobbar som kurator på Bona Via i Göteborg, Bona Via är att en professionell verksamhet för barn, ungdomar och föräldrar i familjer med erfarenhet av en vuxens alkohol-, narkotika- eller läkemedelsberoende. Som tur är det inte så illa för många barn, men under högtider kan det lätt bli för mycket alkohol i många familjer. Därför bör alla som tycker att några glas ”inte är så farligt” läsa det här.


– Alla barn tycker att det är obehagligt med berusade vuxna. Jag kan inte tala om för vuxna människor hur de ska göra, men julen en laddad högtid – en helg som de flesta av oss också tycker är barnens högtid. Det om något är en anledning att ta sig en funderare och se sin alkoholkonsumtion ur ett barnperspektiv, säger Kerstin Larsson till MåBra.

Vidare förklarar Kerstin vad barn uppfattar som obehagligt när vuxna är berusade:

– Barn tycker det är skrämmande när vuxna växlar personlighet. Man tror kanske inte att det märks så mycket när man druckit ett par glas, men för barn blir det obehagligt.

Vad är det i våra beteenden som barn uppfattar, men som vi själva kanske inte lägger märke till?

Det är subtila förändringar, men som är olustiga för barn. Vi får en annan blick, släpper på våra gränser, skrattar högre, rör oss annorlunda, säger saker vi inte brukar. Vi blir oberäkneliga. Och bland går det ju tyvärr så långt att man sluddrar och vinglar.

– En annan viktigt aspekt är att uppmärksamheten på barnen minskar och vi sätter våra egna behov före deras. Många tar vuxenperspektivet, ”jag dricker ju bara si eller så mycket, vad kan hända” men det tycker jag är fel angreppsvinkel. Det bästa man kan göra innan man tackar ja till ett glas är att tänka sig själv hur det är att vara liten i en sådan miljö – och i synnerhet hur det är att vara barn på jul med berusade föräldrar och andra vuxna runt omkring sig. Det blir ju minnen för barnen.

”Barn kan inte skilja på om du tar ett glas eller flera”

Barn lär sig snabbt att sätta samband mellan glasen, doften och ljudmiljön och de vuxnas reaktioner. Det kan utlösa jobbiga minnen och skyddsmekanismer redan på en tidig nivå.

– Vi arbetar ju med barn som levt med alkoholmissbruk i familjen, och om den ena föräldern har alkoholproblem eller om barnet upplevt trauma kring alkohol, tycker jag det är ännu viktigare att göra alkoholfria val, och framförallt att den andra föräldern är helt nykter. Barn kan inte skilja på om du tar ett glas eller flera, de ser bara glaset i din hand eller känner doften, så triggas associationerna och känslorna igång, menar Kerstin Larsson.

Hur bör man agera om man är i sällskap där man tycker att vuxna dricker olämpligt mycket i närheten av barn?

1. Säg det du ser och upplever för både egen del och för barnens del.

2. Var inte rädd för att säga ifrån och gå hem.

3. Prata med barnet om vad de upplevt.

En bra måttstock för dig som är förälder är ”Drick inte mer än vad du skulle vilja att en barnvakt gör när de har hand om dina barn”.

Fakta: I Sverige är det idag 400 000 barn som lever i familjer med alkoholproblematik - men under storhelger ökar antalet barn som råkar ut för alkoholens baksidor drastiskt.

Dela om du vill uppmana fler vuxna att spola alkoholen i jul om barnen ska närvara.

Annons