Annons

Travhästen piskades brutalt – tränaren frias trots skandalbilderna

Annons

Hästen Zarina Bi fick två så kallade ”enhandare” över ryggen i uppvärmningen på Örebrotravet.

Bilderna chockade trav-Sverige, och kort efteråt sparkades lärlingen som satt i sulkyn.

– Det var en incident i värmningen som jag aldrig varit med om inom travet. Vi bad veterinären titta på hästen och han ansåg inte att Zarina Bi var tävlingsmässig. Det var märken efter drivningen i uppvärmningen. Det hör inte hemma på en travbana, sade riksdomare Pär-Olof Grannas då, till Expressen.

Lärlingen som satt i sulkyn och delade ut ”enhandarna” fick som sagt sparken från stallet och efteråt fick såväl lärlingen som topptränaren Alessandro Gocciadoro körförbud i ett halvår i Sverige.

Detta överklagades senare av Alessandro genom ombud och nu har Överdomstolen friat tränaren på alla punkter. Man har även bedömt att tränaren är berättigad bidrag till kostnader i ärendet. Han ska få 188 800 kronor, där Svensk Travsport ska stå för 100 000 kronor, enligt Travronden.

”Gocciadoros uppgifter om vilka överväganden han gjorde rörande NN innan denne anställdes får tas för goda. Härvid finns inget som pekar på att NN, som hästskötare, inte var lämplig att värma hästen inför tävlingen 2020-05-02. Till detta kommer att NN underkastat sig ansvar för den allvarliga förseelse han begick vid tillfället. Gocciadoro ska inte dömas för brott mot 31 § tävlingsreglementet”, står det bland annat i domen.

Här kan man se den omtalade sekvensen under uppvärmningen på Örebrotravet i början av maj:

Annons