Annons

Därför är det okej att bryta kontakten med familjemedlemmar

Annons

Vårt samhälle har fått oss att tro är det heliga bandet som ingen kan bryta. Det är dock inte alltid sant. Ibland kan det vara nödvändigt för din egen mentala och känslomässiga stabilitets skull att hålla avstånd från vissa familjemedlemmar, även om det innebär att man förlorar dem långsiktigt. En giftig familjemedlem kan göra mer skada än en vän eller en bekant.


Vilken som helst giftig relation kan utmatta dig känslomässigt, men en med dina familjemedlemmar kan påverka din mentala hälsa.

Alithia Asturrizaga, en licensierad klinisk socialarbetare på Alithia Psychotherapy Associates, P.C. säger: “Jag har arbetat med många personer som har spenderat sitt liv på att hantera giftiga familjemedlemmar och andra nära personer. Det är faktiskt en av huvudanledningarna till att många söker terapi. Det finns vissa tekniker som man kan använda för att dessa förhållanden ska bli mer hanterbara - dessa metoder innebär oftast att i en viss grad distansera sig från den giftiga personen. Men i många fall är den bästa lösningen att avlägsna den giftiga personen från sitt liv helt.”


Det är möjligt att bryta kontakten med giftiga älskare, vänner, bekanta eller kollegor från livet med mycket drama och konsekvenser,  men hur gör man om det problematiska förhållandet är med en familjemedlem?

"Det här är sällan enkelt och oftast komplicerat och känslomässigt svårt ifall konflikten är med nära familjemedlemmar, som med en förälder - men om situation blir så illa att det blir omöjligt att leva ett lyckligt och fritt liv är det oftast bäst att avlägsna personen i fråga ,” säger Asturrizaga.

Å andra sidan, innan man börjar bryta kontakten med personer är det lika viktigt att inse tecknen på en negativ person. Om någon av din familjemedlem visar följande symptom kan du vara säker på att de hotar din psykiska hälsa:

  • Du får betala på grund av deras osäkerheter. Istället för att uppskatta det du har uppnått i livet betonar de det du inte har gjort. De påminner dig konstant att livet är orättvist och att det inte finns någonting att vara glad över eftersom de upplever det så.
  • De dömer dig alltid.. Gränsen mellan konstruktiv och opartisk kritik är hårfin. Du kommer att märka om deras kritik är hjälpsam eller om de bara försöker dra ner dig.
  • De slösar din energi. De använder all din positiva energi för att få lite mening i sina meningslösa liv, men när du behöver dem är de inte där.
  • De är opålitliga. Om din familjemedlem känner till dina styrkor och svagheter och använder dem mot dig i tuffa tider vet du att de är opålitliga när det gäller hemligheter och personlig information.
  • De skyller på dig för sina misstag. Har du någon familjemedlem som är känslomässigt beroende av dig eller har gjort dig till deras ankare? Det finns en stor chans att de lever av din energi och anklagar dig om du inte är där, även om de vet att du har ditt eget liv.
  • Deras beteende mot dig ändras enligt personerna som är närvarande. Ena dagen hyllar de dig och låtsas bry sig, dagen därpå är de okänsliga och förolämpar dig. De säger snälla saker till dig när ni är själva, men när andra är närvarande blir de sarkastiska eller elaka.


Shannon Battle, professionell rådgivare de senaste åtta åren på Families Services of America, säger att det är bäst att fastställa gränser med en giftig person. Battle säger: “När man har att göra med giftighet är det viktigt att förstå att det handlar om en inlärningskurva. Det kommer att finnas perioder med osäkerhet, skuld och eventuellt tappad kontakt. Du måste bestämma hur mycket du är redo att offra för att skydda dina känslor. Ibland måste man såra någon för att hjälpa någon annan. Man menar inte attsåra, men gör det alltid med kärlek och respekt. Man väljer hur man beter sig.”

Det kommer inte att kännas naturlig att avlägsna en familjemedlem från ditt liv. Det finns så många känslor och band och det kommer givetvis att ändra hela ditt liv.

Men om du inte klarar att göra den förändringen kommer du att betala priset för ett oförändrat liv - din psykiska hälsa.


Priset är ännu högre om familjemedlemmen i fråga är en förälder. Föräldrar har redan en stor fördel eftersom det kan vara svårt och överväldigande att uppfostra ett barn. Och även om du försöker övertala din familjemedlem att det de gör skadar ekosystemet hör de inte vad du säger, anklagar dig eller samhället eller tar det personligt och ändrar sig aldrig. Men det är okej eftersom du måste fortsätta försöka.

Det vi försöker säga är att du inte kan göra andra nöjda om du själv inte är nöjd.

Det är viktigt att varje individ först fokuserar på sitt liv och sen på de runtomkring. Ett förhållande kräver mycket arbete och just familjerelationer anses vara heliga. Därför har vi höga förväntningar. När familjemedlemmar tar oss för givet eller sårar oss blir vi arga. Det är viktigt att hålla balansen och ha egentid, även med föräldrar och syskon och man borde respektera varandras personliga utrymme. Men om ingenting fungerar är det nödvändigt att avlägsna dem från sitt liv. Familjer borde stötta och uppmuntra dig och vara där för dig när det behövs som mest - vilken som helst person i din omgivning som gör det kan betraktas som familj!


Osunda förhållanden med föräldrar är oftast det värsta som finns. Lori Osachy, psykolog, rådgivare, ordförande och ägare av The Body Image Counseling Center säger:

“Ofta är en förälder den giftiga familjemedlemmen. Det är extremt smärtsamt att inse att den giftiga förälderns personlighet troligtvis inte kommer att ändras. Beslutet att klippa banden och säga upp kontakten, och sedan hålla sig till det, kan vara väldigt svårt. Utöver det inser mina patienter ofta inte att förälderns beteende är giftigt, så de fortsätter att stå ut med osunt beteende. Det sociala stigmat att man behöver 'hedra sin mor och far' är ett annat hinder. Ibland är det bäst att klippa banden med en förälder, men man behöver enormt mycket stöd och vägledning för att göra det rätt och känna sig lättad.”

När man har identifierat och konfronterat den giftiga personen i sitt liv är det vanligt att personen vänder på situationen och får dig att tro att det är ditt fel, att du är det negativa inflytandet i deras liv och att det är orsaken till att de beter sig som de gör. De kan spela offer och förvirra dig och i värsta fall, få dig att tycka illa om dig själv. Och så fortsätter den onda cirkeln av osunt beteende som aldrig tar slut. Det är ett mönster och det upprepar sig, så var försiktig och utvärdera situationen från en logisk synpunkt och vad som känns rätt för dig.

Det är viktigt att klippa banden med giftiga personer i livet för ens psykiska hälsa och välmående, även om de är familj. Känner du någon som har blivit påverkad av giftiga förhållanden med en familjemedlem? Berätta för dem att det är okej att bryta kontakten med den personen från sitt liv.

Annons