Annons

Diskmedelstricket är din oväntade räddning vid brand – det här måste ALLA känna till i sommar

Annons

Förra sommaren hade vi i Sverige de mest omfattande skogsbränderna i modern tid. Man vet aldrig när olyckan kan vara framme och det blossar upp till eld.

De flesta känner redan till brandsäkerhetens goda råd för att förebygga bränder i hemmet: Pulversläckare, brandfilt och brandvarnare t.ex.. Bor man dessutom långt ifrån närmsta brandstation, till exempel på landet eller i skärgården, kan det vara en god idé att gå ihop i grannskapet och köpa gemensam släckutrustning.

– På så sätt kan ni verkligen agera skadeförebyggande och kanske rädda hela huset samtidigt som ni väntar på räddningstjänsten, säger Mats Larsson, skadeinspektör vid försäkringsbolaget If, enligt Land.


"Diskmedelstricket"

Mats tipsar också om det så kallade "diskmedelstricket".

Så gör du: 

1. Fyll en hink med vatten

2. Blanda i 1-2 matskedar diskmedel per 10-litershink

3. Häll ut på marken där det brinner


Diskmedlet gör nämligen att vattnet lättare tränger ner i marken och släcker glödbränder – och fungerar därmed lite som en hemgjord skumsläckare!

I övrigt hänvisar vi till brandskyddsföreningens råd om det brinner hemma:

  • Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så fort du kan.
  • Varna alla som hotas av branden.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
  • Släck branden om du bedömer att du kan.

Hjälp gärna till att sprida de här viktiga kunskaperna – speciellt i tider som dessa när extrem torka råder. Klicka bara på DELA för att låta dina vänner läsa den viktiga informationen!

Annons