Annons

Här är de första länderna i Europa som inför vaccinationspass

Annons

En app i mobilen som bevisar att du vaccinerats kan bli krav för att få checka in på flyget eller gå på konsert. Om ett par veckor drar försöken igång i Europa, berättar SVT. Nedstängda länder desperata efter att få igång turismen vill införa ”vaccinationspass”. Ivrigt påhejade av flygbolagen som hoppas att det innebär att passagerare slipper automatisk karantän vid ankomst.

Inom EU har Grekland gått i täten för att få till ett europeiskt vaccinationspass. I Bryssel har man ännu inte satt ned foten kring att etablera en gemensam standard för det. Danmark, Sverige och Storbritannien har nyligen sagt att man ska ha det på plats före sommaren.


– Vi är precis i början av uppdraget. Den största utmaningen är att det är så många aktörer och oklara förutsättningar och att det är så kort tid att bli klar på, berättar Mats Snäll som ansvarar för uppdraget hos Myndigheten för digital förvaltning för SVT.

Estland, däremot, har långt gångna planer. Redan inom ett par veckor väntas man köra igång ett pilotprojekt som även Island, Ungern och Polen är med på. Den digitala infrastrukturen bygger på den så kallade ”blockkedjan”.

– Det är en fråga om månader innan vi ser detta vitt och brett på flyget i Europa, hoppas Ain Aaviksoo, som leder projektet på estniska företaget Guardtime, och påpekar att det är viktigt att intyget ska kunna fås både digitalt och på papper.


Ses som morot för vaccinering

Estland ska dela erfarenheterna av försöket med WHO. Men än så länge är det enskilda länder och organisationer som kör sina egna race. Exempelvis ska flygbranschens IATA i mitten av mars börja testa sitt TravelPass i Europa, för intyg av vaccination och covid-test.

Redan finns kritik mot att vaccinationspass delar upp befolkningen i de som kan röra sig fritt, och de som blir kvar i ”lockdown”. Förespråkare menar att det kan vara en morot för att få folk att vaccinera sig.

Annons