Annons

Klippet på 69-åringen med hustruns kista berör en hel värld – ville ge henne en sista fin cykeltur

Annons

Klädd i jeans, en orange jacka och en hjälm, sittandes på en oansenlig cykel trampar sig den forne Paralympicsguldvinnaren Ad Verhoeven fram över den nederländska landsbygden. 

Han fraktar en kista, som ligger på en släpkärra bakom cykeln. 

Det är Verhoeven och hans fru Dinys sista cykeltur tillsammans. 

Bilderna som publicerats i Algemeen Dagblad berör tusentals människor. De visar den 69-årige cyklisten Ad Verhoeven som cyklar över den nederländska landsbygden. Bakom sig har en ett släp med en kista dekorerad med rosor. Där i ligger hans avlidna hustru.

– Diny gillade att cykla, precis som jag. Så det här passade henne. Det passade oss. Och jag tror att en sådan släpvagn är bättre än en lastcykel. Det var vackert, säger Verhoeven till Algemeen Dagblad.

Ad Verhoeven träffade sin stora kärlek Diny Brouwers på tävlingen Ronde van Lieshout år 1969. Sedan dess har de tillbringat livet tillsammans, och cyklingen spelade en stor roll i deras liv.


Fick inflammation i blodkärlen

Diny kunde cykla cirka 8 000 kilometer per år, och maken Ad hela 20 000. Många gånger cyklade de tillsammans.

Det var inte förrän Diny blev pensionär som hon började känna av någon form av smärta i vader och lår. När hon uppsökte läkare visade det sig att Diny drabbats av vaskulit, vilket innebär inflammation i blodkärlen.

Det ledde till att hon blev svårt sjuk, först i lunginflammation och därefter lungemboli, så hon las in på sjukhus. Detta under pågående coronapandemi.

Hon smittades aldrig av viruset, men drabbades av en andra lunginflammation och gick bort, 68 år gammal.

– Lyckligtvis kunde vi säga adjö till henne här hemma. Det var väldigt skönt, säger Verhoeven till Algemeen Dagblad. 


En sista cykeltur

För att hedra minnet av sin nyligen avlidne hustru ville Ad ge henne en sista cykeltur tillsammans på landsbygden.

I måndags monterade Ad en släpvagn på sin cykel där han la Dinys kista på. Tillsammans med deras cykelklubb BZET cyklade de från hemmet till krematoriet.

– Diny gillade att cykla, precis som jag. Så det här passade henne. Det passade oss. Och jag tror att en sådan släpvagn är bättre än en lastcykel. Det var vackert, säger Verhoeven. 

Se klippet nedan:

Annons