Annons

Här är Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer: ''Betyder mycket''

Annons

I Kärrtorp har nu Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer slagit upp portarna. Jeanette Höglund som är grundare av organisationen Vid din sida är det som ligger bakom det fantastiska initiativet!

I en källare i ett helt vanligt bostadshus såg Jeanette Höglund möjligheterna. För SVT berättar hon att tack vare privat engagemang är detta möjligt.


– Den här lokalen hade inte varit möjlig att öppna om det inte var för externa donationer. Kommunen har inte hjälpt till med en krona, säger hon.

Allt man kan tänkas behöva finns här: vilorum, tvättstuga, vardagsrum och ett stort kök där alla kan samlas och umgås.

Jeanette berättar att de än så länge inte haft en officiell invigning, på grund av coronaviruset. Men några har ändå hunnit besöka fritidsgården. Om dem säger hon:

– Vi eftersträvar att de som kommer hit är nyktra och inte drogpåverkade. De allra flesta besökare är pensionärer som varit hemmafruar och blivit änkor, företagare som har konkurser bakom sig eller personer som haft ett missbruk.

För en av personerna som besökt fritidsgården betyder det mycket.

– Idag har jag en ischiasnerv som jäklas och för mig som hemlös är det underbart att bara kunna få lägga mig i vilrummet och sträcka ut benen, berättar Jari som varit hemlös i 19 år.

75-åriga Ingrid har också besökt fritidsgården.

– Att bara kunna sitta bland andra människor i vardagsrummet här och titta på engelska Antikrundan som vi gör idag är fantastiskt, säger hon.

Vilket fantastiskt initiativ!

Annons