Annons

”Mansförkylning” finns på riktigt enligt forskare i ny studie

Annons

Brukar du reta din manlige kompis eller partner för att denne överdriver sin förkylning? Ny forskning visar på att mansförkylning verkar existera.

En ny studie publicerats i British Medical Journal hävdar att ”mansförkylningen” faktiskt är på riktigt, skriver CNN.


Förkylningar kan vara riktigt jobbiga, men av någon anledning är det alltid männen som verkar ha det tuffast under sin sjukdom. Men nu slår en forskare fast at män faktiskt inte övereagar - mansförkylning eller ”man cold” finns på riktigt.

Forskaren Kyle Sue, från Kanada, har kommit fram till att män kan känna av en förkylning mer än kvinnor, då de kan ha svagare immunförsvar samt är mer mottagliga för att dras med komplikationer efter en förkylning. skriver CNN.

En annan förklaring till gapet mellan könen kan vara det hormonella skillnaderna, det manliga testosteronet försämrar immunsystemet medan det kvinnliga östrogenet skyddar det.

Enligt forskaren löper även män en högre risk att bli intagna på sjukhus och råka ut för influensa-relaterade dödsfall än kvinnor i samma ålder.


– Det är inte allmänt känt att testosteronet motarbetar immunsystemet men en studie visade att män med högre testosteronnivåer hade mindre respons på vaccination.

Hans studie har dock fått kritik. Flera forskare menar att det finns för lite data för att slå fast att ”mansförkylning” finns.

– Denna fakta skapar snedvridna slutsatser när vi tolkar data, säger Sabra L. Klein och fortsätter:

– Jag anser att vi inte har tillräckligt med forskning som kan fastställa att mansförkylning finns.

Vad tror du? Finns det något som faktiskt heter ”mansförkylning”?

Annons