Annons

Polisens uppmaning: - Detta ska du aldrig säga till ett barn

Annons

"Nu måste du vara snäll, annars kommer polisen och tar dig"

"Sätt på dig bältet nu, annars kommer polisen och tar dig"

Uttalanden som detta har använts av föräldrar i många länder genom tiderna - för att "skrämma" barn till att göra som föräldrarna vill.

Nu har polisen Emil Kågström skrivit ett inlägg på Facebook där han ber folk att tänka noga innan de använder sådana hot.


"Vad kan detta skapa hos barn trots att det såklart inte är syftet? Jo, att de känner skuld och skam för att de gjort något dåligt, och polisen blir förknippad med något negativt. Detta kan få förödande konsekvenser för ett barn." skriver Emil Kågström hos polisen i Lappland.

- Blir rädd

Han använder ett tänkande scenario som ett exempel.

Exemplevis säger vi att ett barn går vilse i skogen. Polis kallas till platsen och lägger upp arbetet med att försöka hitta barnet. När barnet då hör eller ser att polisen letar i skogen efter denne så blir barnet rädd och tror att polisen är arg på barnet och att barnet gjort något fel, detta kan då göra att barnet gömmer sig för polisen och som följd av detta går ännu mera vilse, blir svårare att finna och far illa.

Kågström skriver också att en inbyggd skepticism för polisen kan göra det svårt om ett barn har blivit utsatt för ett brott och måste genomgå barnförhör på en polisstation.

- Långsiktiga konsekvenser

Kågström betonar att han förstår att föräldrar som hotar med polisen gör det till bästa möjliga syfte.

Jag tänker också att föräldrar inte hotar sina barn med polisen i syfte att barnen ska fara illa, utan i all välmening för att få dem att exempelvis äta sina grönsaker eller liknande. Det blir dock en genväg för att få barnet att kortsiktigt göra som man vill och kan få långsiktiga konsekvenser, säger han till P4.

Dela gärna vidare om du håller med!

Annons