Annons

13 saker som får oss att längta tillbaka till 90-talet!

Annons

Ni vet känslan av att bläddra bland gamla bilder och få en sån där magisk nostalgisk känsla i kroppen? Eller ni vet när man går förbi sin gamla skola som man inte satt sin fot på, på flera år. Eller när man befinner sig i området man växte upp på och går förbi fritidsgården, lekplatsen och alla andra ställen man spenderade en stor del av sin barndom på. 

Samma känsla av nostalgi kan jag få av att lyssna på en specifik låt. Det tror jag är vanligt. Ni vet Backstreet Boys, Spice Girls eller Micheal Jackson. Eller att lyssna på alla intros till barnprogrammen man brukade titta på…


Är ni redo för en sån där känsla? Spänn era bälten, för nu åker vi tillbaka i tiden. Hur många punkter känner du igen? 

Vi lekte och lekte och lekte, så det är underligt att vi inte lekta ihjäl oss." - Astrid Lindgren1. BokmärkenVi samlade och bytte bokmärken. Minns ni att de som glittrade var värda allra mest? Man förvarade bokmärkena i plastfickor i en pärm som man tog med sig till skolan för att byta med sina vänner. Men också för skryta och visa upp sin samling på skolgården. Det coolaste var att ha ett så stort bokmärke som täckte en hel sida av pärmen. Vart bokmärket sönder eller smutsigt gick värdet ner ordentligt…

2. Tamagotchi 
Tamagotchi var för de flesta vårt allra första husdjur. Vi skulle mata den så att den kunde växa till sig och bli så stor som möjligt. Vi vart tvungna att torka upp efter att den utfört sina behov och den krävde mycket uppmärksamhet i form av lek! Mamma eller pappa fick ta med sig den till jobbet för att mata den när man själv var i skolan - för den fick ju absolut inte dö. Tamagotchis liv består av tre komponenter: hälsa, aptit och lycka.

3. Slinky och Sticky-hands
 


Slinkyn nerför trappan var så fascinerande att kolla på. Det värsta vi visste va när Slinkynn trasslade ihop sig och så fick man sitta och försöka trassla upp den - ibland var det omöjligt! 

Sticky-hands fick vi köpa i en automat för en 5:a eller 10:a. Föräldrarna var inte superglada när fettfläckar syndes här och var på grund av att man kastat runt Sticky-hands på dörrar, väggar och tak. Dessutom drog den till sig väldigt mycket smuts så livslängden på dessa var inte lång. Men då var det bara att köpa en ny när man var tillbaka i matbutiken eller kiosken!

4. Kulor och Pokemon-kort
Vi spelade kula och bytte Pokemon-kort med varandra på skolgården. Vissa kort och kulor var mer värda än andra och jag är fortfarande fascinead på hur man egentligen höll koll på detta.

5. MSNMinns ni att man gick offline, online, offline, online bara för att få uppmärksamhet? Man skickade även ”vibbar” i chatten och då vibrerade chattfönstret. Desto fler smilisar i sin status desto bättre. 6. 3D Pinball Space Cadet och Minesweeper
 3D Pinball Space Cadet och Minesweeper var två spel som man spelade när 1. Man var superduper uttråkad. 2. Internet inte fungerade.

7. Lavalampan


Lavalampan! Bubblorna åker upp och ner, de slås ihop och delar sig och det var så facinierande att kolla på. Minns ni även att den blev oerhört varm? Idag kan denna nog jämföras med stjärnhimmel lampan som blivit väldigt populärt bland barn och ungdomar pågrund av plattformen TikTok.

8. Får-jag-chans-på-dig lappar
Kanske” bockade man in om man ville leka lite svår. Idag har jag svårt att tro att dessa lappar skickas runt. Man använder numera Snapchat eller skickar iväg ett iMessage. Eller används dessa kärleks-lappar kanske fortfarande? En liten del av mig hoppas det.9. Hemtelefon


Vi svarade utan att veta vem det var som ringde! Vi kunde våra vänners hemtelefonnummer utantill. Minns du fortfarande numret till dem?10. Multi-pennanMan visste att det var omöjligt, men prövade ändå att få ner samtliga färger samtidigt.
11. Självlysande stjärnor på taketMinns ni dessa? De lyste när det var mörkt i rummet och våra tak var fyllda. Satt oftast fast med kludd och ibland ramlade dem ner.
12. GameBoyGameBoy var en av de mest framgångsrika konsolerna. Vi kunde sitta i timmar. Nu har den byts ut mot våra mobiltelefoner. Hur ser eran skärmtid ut? 13. All godis!
Minns ni alla olika godis sorter? De flesta går inte att köpa idag. Men bara av att se på bilder så kan jag minnas smaken av de flesta. Minns ni tefaten? 2 för 50 öre. Något jag kan reflektera över idag är hur konstigt det var att de var lagligt att sälja låtsas cigaretter till barn. I form av tuggummi och choklad. Vad tycker ni? 

Hur många punkter känner du igen? 


Annons