Annons

Den lilla flickan befinner sig i en farlig situation med en äldre man. Det matgästerna gör då är ovärderligt

Annons

Vad skulle du ha gjort om du såg en ung flicka eller pojke som höll på att luras in i en farlig situation? Åskådareffekten är ett psykologiskt fenomen som gör att vi människor inte erbjuder hjälp till ett offer när andra människor är i närheten, eftersom vi inte vill vara den första personen som ingriper. Skrämmande nog så innebär det att ju fler människor som finns i närheten, ju mindre är chansen att någon av dem kommer hjälpa till.

Just därför är det så viktigt att ingripa, även om man är osäker på om personen befinner sig i fara eller inte. Det är bättre att fråga och vara på den säkra sidan, än att inte göra det och riskera att personen faller offer för något hemskt. ”Vad skulle du ha gjort” är ett amerikanskt TV-program som undersöker just detta fenomen, och syftar till att öka medvetenheten så att människor vågar hjälpa till.

I denna situation spelar en ung skådespelerska en 16-årig flicka som träffat en kille på nätet, som i verkligheten visar sig vara mycket äldre än vad han berättat för henne.  Trots att det i denna situation finns en risk för åskådareffekten, reagerar matgästerna i restaurangen på ett ovärderligt sätt, som troligen hade räddat livet på flickan om detta hänt på riktigt.

Denna video blir en viktig påminnelse för oss alla att våga ingripa när vi tror att något är fel, och ju mer detta budskap sprids ju större chans är det att vi lyckas. Vi måste hjälpas åt för att hålla varandra, och speciellt våra barn, säkra! Så DELA gärna. 

Annons