Annons

Gunhild Stordalen har nu fått ett nytt besked från läkarna.

Annons

Gunhild Stordalens nya besked om sin egen hälsa.

Folkkära läkaren, miljöaktivisten och filantropen Gunhild Stordalen har sedan 2014 kämpat mot den allvarliga autoimmuna sjukdomen diffus kutan systemisk skleros. När hon fick sjukdomsbeskedet så sa specialisterna att hon i värsta fall bara hade ett halvår kvar att leva.

I dag är hon den första och enda personen i världen som två gånger har genomgått en nyutvecklad och krävande stamcellsbehandling vid universitetssjukhuset i Utrecht för sjukdomen.

Sedan dess har kändisparet Stordalen varit väldigt öppna med sjukdomen, sorgen, kampen och allt som följer i spåren av detta.

Precis innan sommaren berättade hon om att hon i höst skulle få svar på om den senaste behandlingen hade gett effekt.

– Jag vill inte tänka på det. Jag måste fokusera på de saker jag kan göra något åt. Jag lever så sunt jag kan och försöker att träna, äta bra, sova ordentligt och inte stressa för mycket, men det är väldigt svårt. Utöver detta tar jag medicinerna mina, går på kontrollerna och gör de saker jag kan, berättade Gunhild för Dagbladet.

I veckan kom Gunhild Stordalen ut med en ny bok. Boken heter ”Det store bildet” och i den berättar hon om sin senaste behandling.

dinsta

På sin Instagram berättar Gunhild om sitt senaste boksläpp.

”För två år sedan började jag på den här boken. Trots att jag bara nyss var utskriven fråj sjukhuset efter den sista behandlingen och det verkade ganska orealistiskt att skriva en bok, hade jag mycket på hjärtat. Så jag satte mig ner med Jonas Forsang, vi pratade om vad boken kunde bli och vi bestämde oss där och då. Det har varit en lång och svår väg, men äntligen är den här. ”Det store bildet”, som boken heter, handlar om att vara en liten människa som ställs inför stora utmaningar. Men först och främst är det en bok om hopp. Om tro på det omöjliga. Om att se den stora bilden, men också de små stunderna”, skriver Gunhild Stordalen och avslutar med citatet:

”När du väl väljer hopp, är allt möjligt”.

I boken berättar hon om just sin senaste behandling. Under den senaste behandlingen fylldes Stordalens kropp med cellgifter och hela behandlingen hade sitt syfte i att ”torka bort benmärgen totalt”, som hon själv beskriver det som.

”När benmärgen är utplånad blir ditt immunsystem också utplånat, och under de kommande 10-14 dagarna kommer du att sväva mellan liv och död. Du får därför bredspektrumantibiotika i ett försök att förhindra att du dör av en infektion. Därefter injiceras de lagrade och frusna stamcellerna tillbaka in i kroppen, för att förhoppningsvis kunna bygga om ett normalt immunsystem utan sjukdomen”.

Efter den första rundan av cellgifter, varnades Gunhild för att det inte är säkert att hennes kropp klarar en runda till.

dinsta

Gunhild svarade då:

”Jag skulle hellre dö i försöket.”

Gunhild visste bara om en annan person som hade behandlats två gånger, men hon hade ingen aning om den personen hade överlevt.

"Ingen vet om jag får ett nytt återfall. Men om jag får det, handlar det inte om att prova en tredje behandling. Då är det över.”

Norskan berättar hon om att när hon var i Amsterdam för 18-månaderskontroll och fick veta att testen var bra. 

dinsta

Det är ingen tvekan om att Gunhild Stordalen är oerhört stark och modig. Dela vidare om du också vill skicka en styrkekram till henne!

Annons