Annons

Här är länderna som välkomnar svenska turister i sommar

Annons

Allt fler länder i Europa har börjat öppna sina gränser för besökare i sommar. Men alla turister är inte välkomna. I flera fall råder förbud mot att släppa in svenskar på grund av de fortsatt höga dödssiffrorna i Sverige.

Utlandsresor för svenska turister har inte varit att rekommendera enligt Folkhälsomyndigheten.

Fram till den 15 juli avråder UD från icke-nödvändiga utlandsresor. Det innebär alltså att alla bör tänka till en extra gång innan de bokar en flygbiljett och packar väskan, eftersom att avrådan ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge.

Här är länderna som släpper in svenskar:


Kroatien

Svenskar och alla andra EU-medborgare är välkomna. Det enda som krävs för att komma in i landet är en bokningsbekräftelse på hotell, lägenhet eller något liknande, så att det framgår att det rör sig om en turistresa.

Slovenien

Liksom Kroatien, så har även Slovenien börjat välkomna turister från Europa.

Som de flesta europeiska länder gäller munskydd i kollektivtrafik, affärer och andra offentliga byggnader. De håller även det mesta öppet, men har satt ett max antal gällande personer som får vistas i butiker, på restauranger, caféer, uteserveringar och museer.

Nederländerna

Öppnar den 15 juni för fritt resande till och från tolv länder, däribland Tyskland, Belgien och Italien. Inresande från Sverige och Storbritannien måste tills vidare räkna med två veckors karantän vid inresa. Samma sak gäller för nederländare som besökt de två länderna.


Spanien

Svenskarnas favoritdestination kan åter bli möjligt att besöka efter den 1 juli, utan krav på 14-dagars karantän. Hotell, publika stränder och restauranger har sakta börjat slå upp portarna – med restriktioner. Även Kanarieöarna öppnar upp och och den 8 juni hävs karantänsreglerna. Däremot krävs munskydd på alla över sex år på offentliga platser, både inomhus och utomhus. 

Grekland 

Den 15 juni öppnar Grekland sin gräns för 29 länder. Till en början fanns Sverige inte med på listan, men enligt nya riktlinjer är svenskar nu välkomna. 

Om man flyger från en flygplats där smittorisken anses vara hög, som till exempel Arlanda, måste man testas. Om man testar negativt för covid-19 är det krav på karantän i sju dagar, och om man testar positivt är det krav på karantän i 14 dagar under bevakning.

Förbud mot stora folksamlingar gäller fortfarande liksom krav på munskydd i affärer och publika resor. 

Från den 1 juli planeras ytterligare öppningar. Exakt hur kommer att meddelas senare.

Tyskland

Metropolen Tyskland håller öppet för turister från EU från och med 15 juni. Endast vissa barer, klubbar, biografer och teatrar håller öppet.

Samtidigt håller de flesta affärer öppet, men däremot kan tillgången vara begränsad.

Kravet på munskydd i affärer och kollektivtrafiken gäller även här.

Flera tyska förbundsländer inför nu en regel om två veckors karantän för personer som åker till Tyskland från Sverige.


Portugal

Även Portugal har redan slagit upp dörrarna för turism. De håller det mesta öppet – det vill säga butiker, restauranger, caféer, uteserveringar och museer, men endast för begränsat antal människor.

Landet har liksom alla andra krav på munskydd.

Italien

Alla EU-medborgare välkomna sedan den 3 juni, utan krav på karantän. Det är även möjligt att resa mellan regioner igen.

Andra restriktioner, till exempel för museibesök och stränder, kan skilja sig åt lokalt och regionalt, och kan ändras med kort varsel.

Lettland 

Från den 9 juni kan svenskar resa in i landet, men med krav på 14-dagars karantän.


Island 

Turister är välkomna från den 15 juni. Men alla testas vid ankomst - om testet visar ett positivt resultat måste man sitta i karantän i 14 dagar. 

Här är det mesta öppet och även folksamlingar på upp till 200 personer är tillåtna med social distansering. 

Polen 

Internationella turister är välkomna från och med den 13 juni. 

Hotell, museum och affärer har öppnat, men munskydd krävs fortfarande i kollektivtrafiken. 

Schweiz 

För svenskar öppnas gränsen den 6 juli. 

Hotell och affärer är öppna och i juni drar även många andra fritidsaktiviteter i gång sin verksamhet igen.

Bulgarien  

De länderna med högst dödsantal kan släppas in i landet i juni, men med krav på 14-dagars isolering. 

Transit genom landet är tillåtet för medborgare och personer med uppehållstillstånd i EU. 


Storbritannien 

Resenärer från utlandet är välkomna från den 8 juni, men alla ankommande måste sitta i karantän i 14 dagar. Den som bryter mot kravet kan få böter. 

Hotell och turistattraktioner öppnar den 4 juli men med social distansering.

Luxemburg 

Landet har inte stängt sina gränser under rådande pandemi, men flygplatsen har varit stängd för passagerartrafik. Men i förra helgen öppnades den i igen med direktförbindelse till bland annat Stockholm. 

Affärer och restauranger är öppna men det krävs munskydd i butiker och kollektivtrafik.

Viktigt att tänka på

Enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå, kan det bli kostsamt om man ändå reser när UD avråder. 

– Det finns endast ett fåtal bolag där hemförsäkringens reseskydd täcker om man väljer att resa trots att UD har reseavrådan, säger Gabriella till Expressen.

Och resandet sker på egen risk.

– Om man skulle drabbas av en akut olycka eller sjukdom, till exempel covid-19, kan det bli enormt kostsamt. Om man behöver transporteras hem med ambulansflyg kan det kosta nära en miljon om man befinner sig långt bort. Och samma sak med intensivvård, det kan kosta mellan 80-100 000 kronor per dygn i vissa länder, förklarar Gabriella Hallberg.

Den som ändå väljer att resa bör kolla med sin hemförsäkring vad som gäller och inte.

Annons