Annons

6-åriga lungsjuka Novas livsviktiga vädjan: ''Handlar om liv och död''

Annons

6-åriga Nova från Partille föddes extremt för tidigt, vilket bland annat har gjort att hon lever med den allvarliga lungsjukdomen Bronkopulmonell dysplasi, förkortad BPD. För Nova innebär det en vardag fylld med sjukhusbesök, mediciner och hemmatid. 

Detta gör henne extra känslig mot infektioner. Nu har hon en livsviktig vädjan till alla om att tvätta händerna i dessa smittotider.

 – Tänk på oss som är extra känsliga, säger Nova i en video publicerad av Min Stora Dag.

Det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig över världen – och många är oroliga för att drabbas av smittan.

Det finns en hel del råd att följa för att minimera spridningen av coronaviruset. Stanna hemma vid minsta lilla symtom, besök inte äldre och undvik att ta dig i ansiktet. Det är bara några av rekommendationerna. 

Att just tvätta händerna är något som 6-åriga Nova trycker extra på i en video publicerad på Facebook av Min Stora Dag.

 – Det är viktigt att tänka på sin handhygien och tvätta händerna ofta. När man har bajsat och kissat, och när man har rört saker utomhus. Det är viktigt att tvätta i 30 sekunder, säger hon i videon.


Mamma Caroline: ”För Nova handlar det om liv och död”

Novas mamma, Caroline, hoppas att alla med minsta lilla symptom på att man är sjuk stannar hemma.

 – Vi är endast i trädgården för att få frisk luft när det är plusgrader. Annars håller vi oss inomhus. Nu är det verkligen superviktigt att man stannar hemma om man känner sig det minsta sjuk. Att vid minsta symtom på sjukdom tar det på största allvar och hålla sig isolerad. För Nova handlar det om liv och död. Och det finns många barn och vuxna precis som Nova som har dåliga lungor eller är sjuka på annat sätt. Nu får vi alla gå ihop och göra vårt allra bästa för att stoppa smittan, säger hon i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.

Ta själv en titt på Novas video här nedan. Och glöm nu inte: Tvätta händerna!

Annons