Annons

Harvard-studie: Människor som alltid är försenade lever längre

Annons

Vissa är bara helt hopplöst sent för saker. Alltid. Det kan vara väldigt irriterande. Men nu visar det sig att dessa människor troligtvis lever längre än de som alltid är precisa.

Anledningen till att personer, som alltid är försenade, kan se fram emot ett längre liv beror enligt forskarna på att de löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar. Detta pågrund av deras oförmåga att känna starka stresskänslor.

Enligt TV 2 genomfördes studien av några forskare vid Harvard University. De har analyserat data från två stora studier med över 70 000 deltagare.

Är bättre på att reglera känslor

"Denna studie har en stark relevans för folkhälsan eftersom den antyder att optimism är så psykosocialt viktigt att den kan förlänga mänskligt liv," säger Laura Kubzansky, professor i social- och beteendevetenskap vid Harvard och en av forskarna bakom studien.

"Annan forskning antyder att mer optimistiska människor bättre reglerar känslor och beteende, såväl som att de snabbare kan bli av med stress och svårigheter", säger hon.


De försenade människorna har större chans att bli äldre än 85 år

"För både män och kvinnor kopplades högre nivåer av optimism till en längre livslängd och "exceptionell livslängd", som forskarna definierade som att leva till mer än 85 år. Studien tittade på faktorer som kroniska sjukdomar, som högt blodtryck och högt kolesterol, och saker som påverkar hälsan, såsom rökning och alkoholanvändning,” säger psykologprofessor David R. Topor på Harvards webbplats.

"Varför påverkar optimismen livslängden? Studien förklarar inte detta, men forskarna har flera tankar om det. Optimism verkar vara ärftligt, det vill säga kopplat till våra gener, så miljön och kunskapen är också betydande. En sak som vi alla kan lära oss är sätt att bli mer optimistiska,” skriver han.


Kan inte bedöma hur lång tid saker tar

Enligt TV 2 berättade psykologprofessor Justin Kruger tidigare till Wall Street Journal att det är paradoxalt att någon alltid är konstant försenad, eftersom det inte är allmänt accepterat och att det i sig bör vara en motiverande faktor.

Han tror att människor som alltid är sena helt enkelt inte kan föreställa sig hur lång tid de spenderar på saker. Enligt professorn är den vanligaste och uppenbara förklaringen till varför någon alltid är försenad att de inte kan bedöma hur lång tid ett uppdrag faktiskt tar.

Med andra ord – det har kanske sina fördelar att vara den som alltid är lite sen. Vi alla känner som sagt någon! Tagga den här vännen i kommentarsfältet nedan, eller DELA vidare den här häpnadsväckande informationen!

Annons