Annons

Sköterskan Emelies vrede – mot föräldrar som sitter med mobilen på stranden: ''Hur tänker ni?''

Annons

Rekordmånga, 23 personer, uppges ha drunknat i juni. Flera av dem har varit barn.

Nu ryter sjuksköterskan Emelie Larsson ifrån mot föräldrar som sitter med mobilen på stranden i stället för att ha uppsikt över sina barn.

De senaste veckorna har bjudit på rekordvärme på flera håll i landet, och vädret är alltid en stor faktor för antalet drunkningar.

Nu vill Emelie rikta skarp kritik mot alla föräldrar som sitter med sina telefoner, eller gör annat, när de borde ha koll på sina barn.


”Min spontana känsla är att det inte är okej. Hur tänker ni? Jag kan såklart inte redogöra eller veta exakt hur dessa barn hamnat under vatten och blivit livlösa men min första tanke är såklart att barnen varit obevakade av olika anledningar. Barn drunknar i det tysta, det vet ni va? Det innebär att barnen, särskilt barn som ännu inte lärt sig simma eller som inte simmar så bra ännu behöver 110% uppsyn när de är i eller är i närheten av vatten. Hela tiden. Oavsett.”, skriver hon på Facebook och fortsätter:


Så min första tanke är, utan att jag vet detaljer som sagt varför barnen inte varit under uppsyn, att barn i närheten av vatten & föräldrar med en mobiltelefon i handen är en kombination som inte borde få förekomma. Alls. Någonsin. Då ska någon annan ha koll på barnet eller barnen. Det är heller inte okej att lämna barnet utan uppsyn under några minuter för att ”du ska bara” - för vet du? Det tar inte alltid flera minuter för olyckan att vara framme. Det handlar många gånger om sekunder. Sekunder som förändrar era liv för alltid. Oavsett utgång. För det värsta som kan hända är att barnet dör. Det näst värsta är att barnet får svåra, livslånga hjärnskador som kommer innebära att era liv kastas upp & ner på ett sätt ni aldrig kommer kunna förbereda er på. Om barnet har änglavakt så klarar det sig från död & hjärnskador och går hem med en lunginflammation - men den här hemska upplevelsen rikare.”

Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn mellan 1-6 år. I genomsnitt drunknar ca 10 barn varje år i Sverige. Som förälder kan du inte slappna av enbart för att du försett sitt barn med armpuffar eller uppblåsbara badleksaker, olyckan kan trots det vara framme.

Jag tror att de allra flesta föräldrar skulle göra vad som helst för att skydda sina barn från eventuella faror. Så gör det, lägg undan mobilen och rädda liv.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Annons