Annons

Vanliga julmusten gömmer överraskande upptäckt – många blir förvånade!

Annons

Nyligen har det dykt upp en del klipp på sociala medier som har förbryllat många. Videos på TikTok visar att alkoholmätare ger utslag efter att man druckit julmust, vilket har fått många att ifrågasätta om drycken innehåller alkohol.

Julmust har funnits i Sverige i över 100 år och blev extra populärt när ett eventuellt alkoholförbud diskuterades 1922. Svenskarna dricker mellan 40 och 50 miljoner liter julmust varje år och det har blivit ett självklart alternativ på julbordet. Receptet på julmusten är hemligt, men den nya upptäckten har fått många att ifrågasätta mustens innehåll. Alkoholmätare ger utslag efter att man har druckit julmust, vilket har skapat stor förvirring.


I ett populär TikTok-klipp testar Peter Tower Apotekarnes julmust med en alkoholmätare och det visar sig att drycken innehåller 0,13 i promillehalt. Det har fått många att chockas, men det är faktiskt så att det finns spår av alkohol i många livsmedel som har jäst lite, inklusive julmust, yoghurt och fil.

Det är dock väldigt lite alkohol. Smaka Sverige uppger att must vanligtvis innehåller ungefär 0,3 procent alkohol och räknas därför som en alkoholfri dryck. Ibland används alkohol som ett hjälpmedel när smakämnen utvinns från olika råvaror, men den lilla mängd som finns kvar i färdig produkt efter att man har tillsatt vatten och kolsyra är likvärdig med den alkohol som förekommer i vissa livsmedel.

Därför får TikTok-profilerna utslag när de använder alkoholmätaren så kort tid efter att de har druckit must. Det är inte samma sak som att det finns en stor mängd alkohol i blodomloppet.

Carlsberg Sverige följer gällande livsmedelslagstiftning och är certifierade. Julmust har sedan länge varit ett populärt sätt för svenskar att fira jul och trots att det finns alkohol i drycken så är det mycket lite och den kan därför räknas som en alkoholfri dryck.

Julmust är ett självklart inslag på julbordet och kommer att fortsätta att förena svenskarna även framöver.


Annons