Annons

Sjuksköterskans vädjan – efter demonstrationen i coronakrisen: ''Utsätter andra för livsfara''

Annons

George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA den 25 maj. Hans död har lett till stora protester och oroligheter över hela USA, men även i andra delar av världen.

Det var den 25 maj som den obeväpnade George Floyd under nästan nio minuter fick Derek Chauvins knä tryckt mot sin hals samtidigt som han blev fasthållen av flera andra poliser. Patrullen ska ha kallats till platsen efter att personalen i en butik slagit larm om att Floyd försökte betala med en fejkad sedel.

“Snälla, jag kan inte andas. Jag kommer att dö!”, blev George Floyds sista ord när en polisman stod med sitt knä mot hans hals i sju minuter.

Inom loppet av fem minuter hördes Floyd säga ”jag kan inte andas” åtminstone 16 gånger,


Nu har hela världen börjat protestera mot det rasistiska våldet. Under tisdagen tågade tusentals genom Stockholm för att visa att de stöttar ”Black Lives Matter-rörelsen”.

”Demonstrationerna är rent vansinne”

Demonstrationen har mötts av otroligt mycket kärlek och stöttning. Dock har demonstrationen även fått en del kritik, på grund av att den ägde rum under en pågående pandemi. Sjuksköterskan Stephanie tycker att det är ”rent vansinne”, enligt sin debattartikel i Expressen.


Hon inleder sin artikel med att beskriva situationen hon och hennes kolleger befinner sig i.

”Det är tungt att arbeta i lokaler som egentligen inte är avsedda för intensivvård, i varm skyddsutrustning som skaver med patienter så svårt sjuka att jag aldrig sett något liknande. Att sjukvårdspersonalen har det tufft just nu kan inte vara en nyhet för någon.

Ändå gjorde tusentals människor valet att samlas på ett litet torg i Stockholm där belastningen på sjukvården i månader har varit som tyngst.”


Stephanie menar att hon med en demonstration aktivt utsätter andra människor för livsvara.

”Jag kan inte förstå hur människor med ett så stort engagemang för jämställdhet och medmänsklighet tar det aktiva valet att utsätta andra människor för livsfara”, skriver hon i sin debattartikel och fortsätter:

”Orden ”I can’t breathe” riskerar att bli relevant för så många fler när restriktioner inte efterföljs och människor väljer att agera ansvarslöst. Ingen skulle förmodligen ens komma på tanken att ställa sig intill en stor pågående skogsbrand och demonstrera, men bara för vi inte kan se viruset med blotta ögat innebär det inte att risken för att människoliv offras är mindre.”

Vad tycker du om detta?

Annons