Annons

Sjukhuspersonal får presentkort på t-shirt och ost – istället för OB och risktillägg

Annons

Ett presentkort värt 500 kronor på ost och en t-tröja. Det är vad den tillfälligt inkallade operationspersonalen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping får i stället för risktillägg för att de arbetar med covid-19-patienter, rapporterar SVT Nyheter Öst.

– Vi får inget risktillägg som personalen i en del andra regioner får. Och vi som har jobbat på dagkirurgen tidigare får inte heller det OB-tillägg som IVA-personalen har. Istället ska vi få ett presentkort på ost och en t-shirt. Det känns nästan som om någon skämtar med oss, säger undersköterskan Therése Mechlenburg i en videodagbok från sjukhuset enligt SVT.


Så beskriver sjukvårdspersonalen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Enligt SVT resonerar Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, enligt följande:

– Jag har förståelse för att de som haft en tuff belastning kan känna så. Men jag tycker samtidigt det är lite trist att man väljer att raljera över gåvan. För den är till för alla våra medarbetare i regionen, ett litet tecken på uppskattning.

Hon fortsätter:

– Det är många i regionen som har fått ställa om hela sin verksamhet, som har letat efter skyddsutrustning och läkemedel, som har jobbat med kommunikation eller annat. Och gåvan är till för att visa att vi ser det. Det är upp till varje chef att bestämma vad gåvan ska utgöras av.

Hon anger också en anledning till varför Region Östergötland inte valt att ge något risktillägg:

– Vi har valt en annan väg. Vi har fokuserat på patientsäkerhet, arbetsmiljö och återhämtning och vill försöka minimera och undanröja risker istället för att betala för en ökad risk, säger Zilla Jonsson.

Vi kan förstå motiveringarna, men tycker ändå sjukvårdspersonalen förtjänar mer. Håller du med?

Annons