Kommunen sänker värmen på äldreboenden – för att spara pengar
Färre elevassistenter, sköterskor som inte hinner gå på toa och sänkt värme på äldreboenden – allt för att spara pengar.
I en granskning gjord av Aftonbladet har man sett att flera orter runt om i landet har skurit ned på sin kommunala service, för att inte gå i ekonomisk förlust.
Många av Sveriges kommuner är i kris. Och värre blir det. Det närmaste decenniet ökar antalet barn, unga och riktigt gamla kraftigt. Samtidigt räknar 110 av 290 kommuner med att gå med förlust under 2019.
Motala kommun med sina drygt 43 000 invånare är en av de kommuner som måste spara pengar. År 2018 landade kommunen på minus 20,2 miljoner kronor. Detta till följd av dålig uppföljning av ekonomin, bland annat, skriver Aftonbladet.
Nu har Motala kommun sett över ekonomin och gjort en del besparingar. Det är den kommunala servicen som blir lidande i dessa besparingar.
Man har valt att anlita färre vikarier, slå ihop förvaltningar och låta lediga tjänster vara just lediga. Resultaten av dessa nedskärningar har inte varit nog.
De utgifter man lyckats minska räcker dock inte, därför började kommunen titta på kostnaderna för den tekniska servicenämnden, som styr lokalvård och måltider. Man räknade då på att kunna dra in på fem miljoner kronor per år.
”Det är bedrövligt”
Förvaltningschefen, tjänstemannen Fredrik Feldt, gör ingen hemlighet av att åtgärderna är kontroversiella.
– Det är ingen positiv reaktion, det kan jag lugnt säga. Men det handlar inte om att dra ned till 16-17 grader utan att minska från dagens 23 till cirka 20 där normen för vad man kan kräva i en bostad går. Men många tycker ju att även 20 grader är kallt, säger Feldt.
Anhöriga och personal blir oroliga för de låga graderna då de menar att de äldre, som mest sitter still, behöver värmen.
Trots kritiken har politikerna gett grönt ljus, och när elementen slås på nu på hösten kommer temperaturen vara inställd på 3 grader lägre än tidigare.
Aftonbladet har pratat med Hans, 87, i Motala som är väldigt glad att kunna bo ensam hemma än så länge.
– Det är inte bra att sänka värmen, vi gamla behöver ordentlig värme, säger han.
Hans har själv jobbat i 43 år och bidragit med skatt till samhället under hela sitt vuxna liv. Därför tycker han att de äldre borde vara prioriterade.
Stadens politiker har gett sin tillåtelse till sparförslaget, men alla är inte eniga om att det är en bra idé.
– Det är bedrövligt. Den låga nivån på service hoppas jag ingen ska behöva uppleva, säger Vänsterpartisten Rebecca Roxvret till Aftonbladet.
Vad tycker du om att kommunen väljer att spara pengar genom att sänka värmen på stadens äldreboenden? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet för att se om fler tycker som du.