Annons

Ny forskning: Män med skägg bär på mer bakterier än hundar

Annons

Få saker har varit så populära bland svenska män de senaste åren som ett rejält helskägg. Men nu är frågan om inte nya uppgifter kan få till och med mest inbitne skäggälskaren att överväga om det verkligen är värt att ha kvar den där kransen runt hakan.


Enligt en ny vetenskaplig studie hävdar de att män med skägg bär mer på bakterier i genomsnitt än hundar.

Studien, författad av den schweiziska professorn Andreas Gutzeit, publicerades i journalen European Radiology, med titeln: "Skulle det vara säkert att ha en hund i MR-scanner före din egen undersökning? En multicenterstudie för att fastställa hygienfakta relaterade till hundar och män. "

Studien syftade till att avgöra om det skulle vara hygieniskt om hundar och människor delade på samma MR-maskin, skriver Daily Mail.

Forskarna tog tester från skägget av 18 män och halsen av 30 hundar av olika raser. De fann att alla de skäggiga männen, som var mellan 18-76 år, hade höga mikrobiala summor, medan endast 23 av de 30 hundarna visade en liknande hög mikrobiell närvaro.

Sju av männen hade så mycket bakterier i skägget att det kunde räknas som en hälsofara.

Forskare rengjorde också MR-maskinen efter att ha undersökt hundarna och fann ett "signifikant" lägre bakterieantal jämfört med nivåer efter mänsklig användning.

– Vi kan nu konstatera att hundar kan ses som rena jämfört med människor med skägg, säger Gutzeit.

Dela gärna denna artikel med dina skäggbärande vänner!

Annons