Annons

Nya beskedet om kontanter väcker stor kritik – hos äldre svenskar

Annons

"Vi tar inte emot kontanter".

En bekant skylt i butikerna – men enligt en ny undersökning tycker många att det är en dålig utveckling.

– Sverige är unikt, säger Bankomats marknadschef Johan Nilsson.

Kontanterna försvinner i en rasande takt, vilket skapar problem för samhället i stort. 

Det finns många som är positiva till den nya utvecklingen, men även många som inte alls tycker att ett kontantfritt samhälle är att föredra.

Företaget Bankomat, som ägs av fem storbanker, har beställt undersökningen av Kantar Sifo. 1 000 personer har fått svara på frågan om det är bra eller dåligt att allt fler butiker slutar ta emot kontanter.


50,3 procent ansåg att det var mycket eller ganska dåligt, 45,9 procent ansåg att det var mer eller mindre bra.

– Vi tycker generellt att den digitala utvecklingen är bra, men enligt vår åsikt har inget digitalt alternativ som ersätter kontanter kommit. Det kan komma om två eller tio år, det vet man inte. Men covid har snabbat på digitaliseringen, säger Johan Nilsson, till Aftonbladet.

Ett kontantfritt samhälle är även en åldersfråga, det hymlar man inte med. Pensionärer använder i mycket högre grad kontanter än vad dagens ungdomar gör.


– Det är ingen sensation att unga är mer digitalt närvarande än äldre. Färdigheterna begränsas också när man blir äldre, rent motoriskt. Det som ska ersätta kontanter behöver vara enklare än i dag.

– En forskare, Niklas Arvidsson, förutspådde att handeln skulle sluta ta emot kontanter 2023. Det innebär inte att kontanter helt försvinner. Men internt jobbar vi åtminstone mot år 2030, säger Johan Nilsson, till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Tycker du att vi borde ha kvar kontanter i vårat samhälle eller tycker du att de digitala räcker? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar.

Annons