Annons

Alla nyfödda bebisar i Finland sover i en liten kartong. Anledningen är så bra!

Annons

Tänk om varje nyfödd bebis i denna värld fick samma låda för att kunna påbörja livets resa på bästa sätt. Visst låter det för bra för att vara sant? Det är det också, i alla länder förutom grannlandet, Finland.

Numera ser man alla dessa löjligt högt prissatt butiker som säljer dyra föremål och kläder för att utnyttja människor som vill ge sina barn det allra bästa.  I andra änden av spektrumet har du mödrar som knappt har råd att köpa kläder och mata sina nyfödda. Men i grannlandet Finland gör de saker annorlunda. Varje nybliven förälder för en liten "startlåda" med allt det viktiga till barnet. Under 75 års tid har gravida mammor fått en liten låda med kläder, lakan och leksaker av finska staten, skriver BBC.

Varje låda innehåller bland annat:

– En madrass med sängkläder och filtar.

– Kläder för alla årstider och sammanhang (allt från pyjamas till vinteroverall och vinterskor).

– Bildböcker och leksaker.

– Handdukar och hygienartiklar.

Och vad kostar denna "startlåda"? Ingenting. För att föräldrarna ska få den behöver de bara gå på ett läkarbesök innan den fjärde månaden i graviditeten. De får då antingen välja mellan att få lådan eller runt 1300 kronor, men 95 procent av föräldrarna väljer lådan, och det är ganska uppenbart varför.

Detta är så sunt förnuft att det är konstigt att det inte införts i fler länder ännu. Finlands "startkit-låda" tros bidra till att Finland har den lägsta barnadödligheten i världen och flera undersökningar visar även att de lyckligaste mammorna i världen bor där, uppger BBC. 

Tänk vad bra det vore om alla nyfödda barn i Sverige kunde få en liten ”startkit-låda”!

Titta på videon nedan:

Detta har gjort en enorm inverkan på finska mammor, DELA gärna om du tycker vi borde införa detta i Sverige!

Annons