Annons

Forskarna slår fast: Män med skägg är lyckligare, friskare och snyggare!

Annons

Är du en av dem som rakar dig dagligen? I så fall kan det vara läge att lägga hyveln på hyllan nu.

Forskare från University of Queensland har tidigare slagit fast att kvinnor som letar efter ett längre förhållande föredrar skäggiga män.


Solskyddsfaktor 21

Men det finns även andra fördelar än de rent estetiska. Enligt forskare vid universitetet i Queensland kan skägg skydda ansiktet från farliga UV strålar med upp till 95 procent – vilket motsvarar solskyddsfaktor 21. 

Inte bara snyggt

Men fördelarna slutar inte med solskydd och att man blir snygg.

Ansiktsbehåring är bättre skyddad mot hudcancer än en som är slätrakad. Det framgick när forskare lämnade ett antal skyltdockor med och utan skägg ute i den australiska öknen, för att se hur de absorberade strålningen.

Skägget fungerar även som en "rustning" för personer med astma eller hösnuva, eftersom det fångar upp pollen och damm, rapporterar Lost At E Minor.

Huvudforskaren, professor Alfio Parisi hade detta att säga om fynden.

– Skägg kommer aldrig bli lika solsäkert som solskyddsmedel men det är absolut en faktor när det gäller att blocka UV-stålar, säger han till The Independent.


– Solpåverkan är den främsta orsaken till att huden åldras och då är det rimligt att ett stort skägg som skyddar ansiktet också skyddar huden från tecken på att man åldras, säger dermatologen Adam Friedman till The Independent.

Dr. Friedman menar dock att vi utan skägg inte behöver bli allt för nedstämda. Huvudhåret skyddar bättre mot UV-strålar ju högre solen står, medan skägget tvärtom skyddar sämre ju högre solen står. 

Dela gärna de här goda nyheterna med någon med skägg idag för att göra honom glad!

Annons