Annons

Ballerina med alzheimers minns koreografin till ''Svansjön'' i hjärtvärmande ögonblick

Annons

När demenssjuka Marta C Gonzalez får höra musiken ur ”Svansjön” kastas hon tillbaka till sina glansdagar på scenen.

Här är klippet på ballerinan som fått hela internet att rysa.


Marta C Gonzalez har en lång karriär som ballerina bakom sig. På 1960-talet var hon anställd vid New York-baletten. Koreografin till Tjajkovskijs världskända balett ”Svansjön” har hon framfört hundratals gånger.

I klippet, som publicerades i måndags, sitter Gonzalez i sin rullstol på det vårdhem i Valencia där hon bor. Hon får på sig ett par hörlurar och musiken ur ”Svansjön” sätts i gång.

Klippet växlar mellan bilder på den nuvarande Gonzalez och ett gammalt klipp från när hon uppträdde 1967, enligt Independent.

När Gonzalez får höra den kraftfulla musiken lyser hennes ögon upp. Hon minns omedelbart koreografin och börjar göra de graciösa armrörelserna, precis som hon gjorde för 50 år sedan.

”Visar hur viktigt musik kan vara”

Filmen har snabbt blivit viral och delats av tusentals.

”Det här klippet visar hur viktigt musik kan vara för personer med demens. Så vackert att se”, skriver brittiska Alzheimers Society på Twitter.

Från början lades klippet upp av den spanska organisationen Asociación Música para Despertar, som förespråkar musikterapi för patienter som lider av minnesförlust, demens och Alzheimers sjukdom.

Klippet spelades in förra året, strax innan Marta C Gonzalez gick bort.

Se klippet nedan:

Annons